V obdobju, ko se menjavajo letni časi, so večkrat ljudje bolj občutljivi. Takrat se pogosteje pojavljajo bolezni in različna bolezenska stanja. Eno takih stanj so afte v ustih. In vprašanje je, če se pojavijo afte v ustih – kako si pomagati? Gre namreč za nadležno bolezensko stanje, ki se pojavi v ustni votlini in je izjemno moteče. Do njih pride zaradi različnih razlogov in ko se enkrat pojavijo, se običajno njihov pojav ponavlja čez celo življenje. Za afte ni nobenega zdravila kot takega, lahko pa se na različne načine olajša bolečino in se pomaga, da se aft tudi hitreje znebite.

Kako prepoznamo afte v ustih?

Afte v ustih so najpogostejša težava, ki se pojavi v ustni votlini. Ime izvira direktno iz grške besede ‘aftha’, kar v prevodu pomeni ustna razjeda. In afta res izgleda kot nekakšna razjeda v ustih. Pojavi se lahko na katerem koli mestu v ustih, pa naj bo to na dlesni, jeziku, notranji strani lic ali ustnic. Za afte je značilna močna bolečina in glede na velikost in položaj, se lahko v tem obdobju pojavijo tudi težave z govorjenjem ali hranjenjem.

Afta se bo na začetku pokazala kot rdeča oteklina, v nadaljevanju pa oteklina poči in nastane razjeda. Afte se hitro prepoznajo, saj imajo okoli rdeč obroč, v notranjosti pa gre za belkasto ali rumenkasto  razjedo. Oseba ima lahko eno ali več aft, ki pa sicer za zdravje niso škodljive in tudi niso nalezljive. V večini primerov bodo afte same izginile v roku dveh tednov, če si pomagate s pripravki pa lahko tudi manj. Afte se odvisno od osebe pojavijo različno pogosto in to bo pri nekaterih dvakrat na leto, pri drugih pa tako rekoč vsak mesec.

Zakaj nastanejo afte v ustih?

Točnega razloga, zakaj nastanejo afte v ustih ne vemo, se pa njihov nastanek povezuje s padcem imunskega sistema. Dejstvo je, da njihov nastanek ni povezan z bakterijsko ali virusno okužbo, kot je včasih veljalo prepričanje. Na pojav aft v neki meri vpliva dednost, saj imajo otroci staršev, ki imajo afte v ustih, večjo verjetnost, da se bodo afte pojavile tudi pri njih.

Tistim osebam, ki imajo zaradi določenih bolezni, virusnih ali bakterijskih okužb poslabšan imunski sistem, se bodo afte pogosteje pojavljale. Na pojav aft pa vpliva tudi stres, pa pomanjkanje vitaminov, alergije in celo nekatera zdravila. Pogosto bo za nastanek afte kriva tudi poškodba ustne sluznice, ki je lahko posledica ugriza, proteze, uživanja vroče prehrane ali pijače, grobega ščetkanja in podobno.

Afte se lahko pojavijo pri osebah vseh starosti, tudi pri otrocih. Je pa res, da se bodo pogosteje pojavile pri ženskah, ki so pred menstruacijo. V te obdobju so povečane hormonske spremembe, ki povečajo možnost nastanka aft. Zaradi hormonskih sprememb bodo afte bolj pogoste tudi pri osebah med puberteto.

Zdravila, ki pomagajo pri aftah

Afte v ustih so nadloga, ki povprečno trajajo do dveh tednov. Ker jih spremlja bolečina, obstajajo pripravki, ki to bolečino omilijo. Prav tako pa uporaba nekaterih izdelkov lahko pomaga pri hitrosti ozdravite.

Za omilitev bolečine si lahko na afto položite ledeni obkladek. Prav tako je priljubljen kajenski poper, ki začasno prekine bolečino. V skrajnem primeru lahko zaužijete tudi protibolečinsko tableto, če je bolečina res neznosna.

Pri težavah z aftami, bo zelo pomagalo izpiranje ustne votline. Najbolj osnovna raztopina za izpiranje ustne votline je slana voda. Potem pa lahko ustno votlino izpirate tudi z žajbljem ali mešanico sode bikarbone in tople vode. V vseh primerih je namen večkrat dnevno izpirati ustno votlino. Na ta način se bodo afte v ustih hitreje pozdravile, pa tudi bolečina se bo zmanjšala.

Pomagate pa si lahko tudi z oralnimi pršili, kot je Smrekovit, ki ustno votlino razkužijo in pomagajo pri zmanjšanju bolečine, kot tudi hitremu okrevanju.

Kako preprečiti ponovni nastanek aft?

Za preprečitev ponovnega nastanka aft boste najbolje poskrbeli tako, da na splošno pazite na svoje zdravje. Ker je poglavitni razlog za nastanek aft oslabljen imunski sistem, ga je treba vsakodnevno krepiti. To najlažje storite z zdravo prehrano, ki ima dovolj vitaminov in mineralov. Potem pa pazite, da vaše življenje ni preveč stresno in redno skrbita za zdravje zob in ustne votline.

Če opazite, da se vam afte v ustih pojavljajo res pogosto, je pametno obiskati zdravnika. Ta vam bo znal povedati, ali so za nastanek aft krive alergije, pomanjkanje določenih vitaminov ali celo posledica določene bolezni.