pin up casino

Dandanes poznamo veliko različnih vrst diet, ki se uporabljajo za najrazličnejše namene – nekateri gredo na dieto prostovoljno, denimo zato ker želijo prečistiti svoje telo, želijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov (dobro se pozanimajte, katera je zdrava dieta za hujšanje, saj ima veliko diet jojo učinek, kar pomeni, da ko prenehate z dieto kaj hitro pridobite vse kilograme, ki ste jih pravkar izgubili, pa še kakšnega zraven), morda želijo spremeniti svoje prehranjevalne navade, spet drugi pa morajo na dieto zaradi zdravstvenih razlogov. Danes bo govora prav o eni izmed slednjih diet, namreč o brezglutenski dieti, ki se je morajo držati predvsem bolniki s celiakijo.

Celiakija – jo sploh poznate?

Gotovo poznate vsaj eno osebo, morda ste ta oseba celo vi ali kdo od vaših bližnjih, ki ima diagnosticirano celiakijo. Celiakija je kronična sistemska avtoimunska bolezen in ravno gluten je povod za nastanek te bolezni. Sicer je do neke mere bolezen pogojena tudi z genetskimi dejavniki, a okoljski dejavniki (najpomembnejši je gluten) imajo prav tako velik vpliv na nastanek te bolezni. Če se z boleznijo še niste soočili, nam dovolite, da vas seznanimo s simptomi, ki kažejo na celiakijo. To so: kronična diareja, napihnjenost, izguba telesne mase, malabsorpcija in anemija, poleg tega pa lahko občutite utrujenost, nenačrtovano izgubljate telesno maso, srbi vas koža, ste neplodni ali imate kakšno živčno težavo/okvaro, ki prizadane predvsem vaše ravnotežje, koordinacijo in govor. Zelo pomembno je, da vam zdravnik celiakijo čim hitreje diagnosticira, saj so posledice nezdravljenja te bolezni lahko izjemno hude – lahko pride celo do kronične okvare sluznice tankega črevesa. V kolikor vam zdravnik diagnosticira celiakijo, vas bo brezglutenska dieta spremljala celo življenje.

Podobni simptomi kot pri celiakiji se lahko pojavijo tudi pri t. i. neceliakalni preobčutljivosti na gluten. To bolezensko stanje se pogosto napačno zdravi, saj je njeno diagnosticiranje zapleteno – pogosto se jo namreč zamenja s sindromom razdražljivega črevesa ali kako drugo podobno težavo. Če pa imate alergijo na pšenico, gre v bistvu za preobčutljivostni odziv na pšenične beljakovine in ne reakcija na sam gluten.

dieta
Celiakija je kronična sistemska avtoimunska bolezen in ravno gluten je povod za nastanek te bolezni.

Je brezglutenska dieta primerna za vsakogar?

Najprej razjasnimo, kaj sploh je gluten. Gre za skladiščno beljakovino, ki jo najdemo v zrnih pšenice, ovsa, ječmena, rži, pire in kamuta. Pogosto ga dodajajo hrani, da izboljšajo teksturo, okus, gluten prav tako zadržuje vlago, zaradi česar ga najdemo tudi v predelanih mesnih izdelkih in vegetarijanskih mesnih nadomestkih. Pojavi se celo v bombonih, sladoledu, maslu, začimbah, prelivih, in sicer kot zgoščevalec, emulgator ali sredstvo za želiranje, uporablja pa se tudi v farmaciji, in sicer kot polnilo v zdravilih.

Veliko ljudi prakticira brezglutensko dieto, saj naj bi imela pozitivne učinke na naše zdravje, a to ne drži povsem. Če trpite za celiakijo, neceliakalno preobčutljivost na gluten ali imate alergijo na pšenico je izogibanje glutena bistvenega pomena za optimizacijo zdravja in edini zares učinkovit način zdravljenja. Če pa ne trpite za nobeno izmed omenjenih bolezni, je izogibanje glutenu prej škodljivo kot pa zdravo. Vas zanima, zakaj? Ker se s tem, ko zgolj izločite gluten iz prehrane, začnete neuravnoteženo prehranjevati, kar kaj hitro vodi v pomanjkanje določenih hranil, ki so bistvena za naše telo.

dieta
Tudi če izdelek ne vsebuje glutena, a na embalaži piše, da »lahko vsebuje sledove glutena«, ta izdelek za bolnike s celiakijo ni primeren.

Brezglutenska dieta za bolnike s celiakijo in podobnimi boleznimi ima seveda predpisana živila, ki jih taka oseba ne sme uživati. Na tem seznamu so, kakopak, vsi izdelki oz. živila, ki so narejeni iz pšenice, ječmena, ovesa, rži, pire, kamuta in tritikale, torej različne moke, kruh, testenine, pecivo in ostali pekovski izdelki, pivo ipd. Pomembno je vedeti, da se gluten lahko pojavi tudi v marsikaterem živilu, kjer ga dejansko ne bi pričakovali, zato morate biti zelo pozorni, da kupite izključno izdelke, ki so označeni z uradnim internacionalnim certifikatom »brez glutena«. Tudi če izdelek ne vsebuje glutena, a na embalaži piše, da »lahko vsebuje sledove glutena«, ta izdelek za bolnike s celiakijo ni primeren, saj vsak najmanjši košček moke močno razdraži sluznico črevesja. Brezglutenska dieta je še najtežja za otroke, saj se lahko počutijo izključeni iz družbe svojih vrstnikov, a vendar je za ljudi, ki bolehajo za celiakijo ključnega pomena, da se dosledno držijo diete.

Brezglutenska dieta je v zadnjem času nekakšen modni trend, saj naj bi imela veliko pozitivnih učinkov na naše telo, a zgolj z izločanjem glutena iz prehrane si lahko naredimo več škode kot koristi. Seveda pa je omenjena dieta ključnega pomena in edini učinkovit način zdravljenja za ljudi s celiakijo in podobnimi boleznimi.