Ko prenavljate ali pa gradite novo stanovanje, pa si kje zaželite imeti keramične ploščice, recimo v kopalnici, kuhinji ali pa predsobi, nastane problem, koliko jih boste morali kupiti, da boste pokrili želeno površino. Keramične ploščice prihajajo v različnih velikostih, oziroma dimenzijah, možno jih je tudi kombinirati ali pa razbiti in iz njih narediti mozaik. Še vedno pa nam to ne pomaga pri tem, koliko ploščic bomo za neko površino potrebovali. Lahko sicer uporabimo razne matematične formule za ploščino, vendar je potrebno upoštevati več dejavnikov. Recimo, prostor med ploščicami, ali lahko s ploščicami pokrijemo celotno vrsto ali bomo morali keramične ploščice rezati na manjše kose.

keramične ploščice

Dobro je, da dobimo nekoga, ki nam lahko prostor nariše v kakšnem CAD programu, ali pa še bolje v 3D programu. Tam lahko natančno nariše tudi ploščice, ter jih potem postavi na svoja mesta, pri tem upošteva tudi prostor ki mora biti med ploščicami. Tako si lahko potem lažje predstavljate ali so keramične ploščice prave velikosti, ali boste morali vzeti manjše, ali bodo lomljeni deli bolje izgledali spodaj ali zgoraj ali levo ali desno, ali bo bolje če keramične ploščice kombinirate itd…

Potem ko imate shemo že narejeno, predstavljeno in vizualizirano, pa keramične ploščice enostavno preštejete ter jih kupite. Morate tudi upoštevati, da se lahko zgodi, da bo kakšna ploščica počena, ali pa do mojster ki jih polaga imel kakšno nesrečo, nikoli ne veste. Lahko se tudi pozanimate pri prodajalcu, poveste mu da potrebujete toliko ploščic pa ga vprašate koliko je ponavadi keramičnih ploščic v paketu počenih ter jih potem kupite toliko več, da bo lahko mojster ki keramične ploščice polaga, delo lahko opravljal brez prekinitev.

Sedaj boste zagotovo vedeli kolikšno število jih morate kupiti, da boste z njimi pokrili željeno površino in da bo izgledalo dobro.