V primeru da ste slabovidni in vam očala ne pristajajo, je za vas najboljša rešitev izbira na videz preprostega, neopaznega prosojnega medija. Kontaktne leče so neposredno v stiku z roženico očesa, njihova optična lastnost pa je predvsem dobra korekcija in ostrina, ter boljša in bolj naravna slika. Leče se premikajo skladno z očesom, in se ne rosijo, ker se navezujejo na telesno temperaturo. Najbolj enostaven način nošenja kontaktnih leč so dnevne leče, saj si jih zjutraj vstavimo v oči, po uporabi pa jih enostavno zavržemo. Ker dnevnih leč ne čistimo in ne shranjujemo, v primeru nošenja le-teh ni potrebna uporaba tekočin za nego kontaktnih leč. Izbira leč je idealna izbira za vse, ki se ukvarjajo s športom, ki uporabo kontaktnih leč nadomestijo z nošenjem očal.

Kontaktne leče

Vstavljanje korekcijskih leč

Pravilno vstavljanje leč v oko, poteka v naslednjem vrstnem redu:

  1. pogledamo v ogledalo in s sredincema razpremo spodnjo in zgornjo veko
  2. lečo s kazalcem vstavimo v oko
  3. veki sprostimo in pomežiknemo – tako se leča sama pravilno namesti v oko

Pri uporabi sta izredno pomembna pravilna nega in shranjevanje. Ob stiku z lečo moramo vedno imeti umite roke, leč pa se ne smemo dotikati z nohti. Negovalno tekočino moramo menjati po vsaki uporabi. Ob pravilni uporabi, se vsakemu uporabniku priporoča vsaj enkrat letni obisk pri specialistu.

Pri izbiri leče moramo biti pozorni, da je leča čim bolj prepustna za kisik, ker v nasprotnem primeru lahko pride do pekočih in rdečih oči, glavobolov ter ostalih neprijetnosti.