Manualna terapijaDanes v svetu je zaradi svoje izredne učinkovitosti zelo priljubljena metoda zdravljenja, imenovana manualna terapija. Zajema vrsto različnih terapevtskih tehnik. Manualna terapija deluje na živčno-mišično-skeletni sistem z  namenom odpraviti njegovo zmanjšano funkcijo. Vključuje preglede, postavljanje diagnoze s prognozo, izvajanje terapije in svetovanje. Ne zajema samo bolni del telesa ampak k bolniku pristopi celostno. Njen cilj je spodbujanje dolgoročnega zdravja. Je zelo varna in naravna. V Sloveniji je priznana kot uradna veja medicine, vendar le pod pogojem, da jo izvaja zdravnik, ki je predhodno opravil specializacijo iz nevrologije ali ortopedije.

Manualna terapija ne uporablja zdravil ali drugih invazivnih oblik zdravljenja, temveč terapevt kot orodje uporablja svoje roke. Terapevt je osredotočen na strukturo telesa, kot so kosti, sklepi in mišice. Nežne tehnike se uporabljajo za odpravo neravnovesja, kar omogoča vnovično vzpostavitev harmonije v telesu bolnika. Manualna terapija je učinkovita pri vrsti težav, kot so težave s hrbtenico, sklepi, ramo, gibljivostjo, glavo, vratom, vnetjem živcev, športne poškodbe, revma, motnje prebavil, glavobol, nespečnost, depresija, stres itd. Prvo srečanje bolnika z manualnim terapevtom je sestavljeno iz pogovora, pregledovanja ter otipovanja posameznih struktur telesa, kot so koža, podkožno tkivo, mišice in sklepi. Po pregledu manualni terapevt bolnika seznani z njegovim stanjem in določi okviren načrt terapije. Priporočljivo je od 4 do 6 obiskov terapije, pri kroničnih težavah pa tudi več. Primerna je tudi za otroke, vendar pa je pri njih pogostost terapij precej manjša kot pri odraslih.

V Fizioterapiji Roman za zdravljenje uporabljajo dve različici manualne terapije. Cyriax manualna terapija je primerna za akutno poškodovana tkiva, Manipulacija fascije po Steccu pa za uravnovešenje veznega tkiva. Več informacij dobite na zgornji povezavi.