Prav vsak računalnik ima določene komponente, ki so nepogrešljive, saj brez njih ne deluje. Eden izmed takšnih sestavnih delov je tudi monitor. Če tudi sami trenutno nakupujete in iščete svoj monitor, se odpravite na priloženo povezavo, saj se tam nahajajo monitorji z dobro ločljivostjo. Slednje, torej dobra ločljivost, je namreč ključna ne glede na to, v kakšen namen uporabljate svoj računalnik. Nakup novega monitorja pa ni ravno enostavna naloga, zato je dobro, da se pred nakupom seznanite z določenimi pomembnimi informacijami, ki vam bodo pri tem pomagale. V nadaljevanju se tako lahko seznanite z monitorji in nekaterimi njihovimi lastnostmi, več pa si lahko preberete na priloženi povezavi.

Monitorji in njihovi nameni

Monitorji se med seboj razlikujejo, zato je pred nakupom dobro razmisliti tudi o tem, v kakšne namene boste svoj monitor uporabljali. V grobem lahko monitorje razdelimo v tri skupine glede na namen uporabe. V prvo skupino sodijo monitorji, ki se uporabljajo v poslovne namene. Najpogosteje gre pri tovrstni uporabi za prikaz dokumentov, video datotek, predstavitev in podobno. V drugi skupini so monitorji, ki se najpogosteje uporabljajo za igranje računalniških iger. Modeli iz te skupine morajo imeti visoko ločljivost in tudi hitre odzive, saj je to pri igranju pomembno. V tretjo skupino pa sodijo monitorji, ki se uporabljajo za določena specifična opravila. Najpogosteje gre za arhitekturna opravila, za konstrukcijo in grafično oblikovanje, kjer je zelo pomembna visoka grafična zmogljivost monitorja.

Proizvajalci, velikosti in vrste monitorjev

Monitorji se med seboj razlikujejo tudi zaradi tega, ker jih izdelujejo različni proizvajalci, ki dajejo poudarke na različne značilnosti. Na priloženi povezavi boste našli pestro ponudbo proizvajalcev in posledično pestro ponudbo monitorjev. Med priljubljene proizvajalce monitorjev tako sodijo Dell, Lg, Acer, BenQ, Asus, Hp, AOC, Philips, Samsung, Iiyama, Lenovo, Gigabyte, Dahua, MSI, Hikvision, Zeus, Xiaomi, Tesla, Cooler Master, LC Power, Ewe, Fujitsu, Huawei in Fantech. Svoj monitor pa lahko izberete tudi na podlagi velikosti, ki je za vas najbolj optimalna. Tudi tukaj je nabor širok, velikost monitorjev pa je navadno izražena kot dolžina diagonale v palcih. Poznamo pa tudi različne vrste monitorjev. Konkretneje si lahko izberete LED monitor, ukrivljeni monitor, 4K Ultra HD monitor, LCD monitor, LED TV monitor in TouchScreen monitor.

Monitorji ter njihova ločljivost, odzivnost in hitrost osveževanja

Poleg vsega naštetega, pa vam lahko pri nakupu pomaga tudi ločljivost monitorja. Modeli se med seboj razlikujejo po ločljivosti, ki jo premorejo, zato pred nakupom premislite tudi o tem. Največ monitorjev ima ločljivost 1920×1080, največja ločljivost, ki jo zmore model na priloženi povezavi pa je 2560×1440. Monitorji pa se med seboj razlikujejo tudi po odzivnem času, ki se navadno giblje med 0,3 in 14 ms. Odzivni čas pa ni enako kot hitrost osveževanja. Slednja se namreč meri v hercih, giblje pa se med 60 Hz in 360 Hz. V tem primeru pomeni nižja hitrost osveževanja ostrejšo sliko, a je ta bolj nestabilna in posledično bolj utrujajoča za človeško oko. Obratno pa višja frekvenca prinaša bolj stabilno sliko, a je ta tudi nekoliko zamegljena.

Najbolj priljubljeni modeli monitorjev

Monitorji, ki so najbolj priljubljeni, so Philips E-line 242E1GAJ, Dell2721HGF, Asus TUF Gaming VG249Q in Dell S2421HN. Model Philips E-line 242E1GAJ je primeren za vse, ki občasno igrajo računalniške igre, gledajo pretočne vsebine, brskajo po netu in uporabljajo poslovne programe. Naslednji model, torej Dell 2721HGF, ima ukrivljeno ploščo in je znan po uporabni možnosti nastavljanja višine. Ime modela Asus TUF Gaming VG249Q že razkriva, da je ta zasnovan za profesionalne igralce. Ponaša se namreč s FullHD ločljivostjo in prikazovanjem slik s širokimi koti gledanja do 178 stopinj. Četrti model, torej model Dell S2421HN, pa je primeren za kupce, ki si želijo vse operacije brskanja po netu, pretakanje in igranje računalniških iger. Prav tako pa ta model ponuja možnost prilagajanja nagiba, ki povečuje vidljivost zaslona.