Čeprav je ogrevanje na pelete pri nas širšo priljubljenost pridobilo šele pred nekaj leti, lahko rečemo, da je dandanes trg že dobro razvit. Seveda je za potrošnika dobro, da je ponudba velika, vendar pa je na trenutke med množico ponudnikov težko izbrati takega, ki ponuja primerno razmerje med kvaliteto in ceno.

Ker je samo testiranje peletov še vedno relativno v povojih in se je na razne certifikate težko zanesti, so uporabniki peletov začeli izbirati ponudnike glede na državo porekla pelet. To ni najboljša rešitev iz dveh razlogov – prvi razlog je, da peleti npr. avstrijskega proizvajalca mogoče sploh niso izdelani v Avstriji, ampak jih avstrijsko podjetje le preprodaja. To pomeni, da gredo peleti le še prek enega posrednika več, narejeni pa so lahko v istem obratu kot tisti peleti, ki imajo tudi več deset odstotkov nižjo ceno. Proizvajalci uporabljajo tudi različne standarde ter certifikate, ki pa žal le redko prinašajo pravo garancijo kakovosti.

peleti

Drugi razlog, zakaj ni pametno izbirati peletov glede na poreklo, pa je ta, da ima les v vseh državah praktično iste lastnosti. Kakovost peletov torej ni odvisna od države porekla, ampak predvsem od proizvodnega procesa. Predvsem je pomembno, da je v surovini čim manj snovi, ki niso les (pesek, zemlja, plastika). Ta odvečni material v proizvodnji proces običajno pride na dva načina. Prvi način je pri samemu spravilu lesa iz gozda, ko se hlode vlači po gozdnih tleh in v lubju se nabere zemlja, pesek, mah ter druga nesnaga. Temu se je mogoče izogniti le, če v peletih ni lubja, torej se hlode pred mletjem v surovino za pelete olupi. Če pa proizvajalec izdeluje pelete iz ostankov lesne industrije oziroma iz olupjene hlodovine, pa je potencialni vir onesnaženja surovine lahko tudi neprimerno skladiščenje. Mnogo proizvajalcev skladišči surovino na makedamskih oziroma blatnih dvoriščih, kar seveda pomeni, da v surovino zaide tudi nekaj nesnage.

Kako torej izbrati ponudnika pelet? Najbolje je, da pri več ponudnikih kupimo po 10 vreč pelet in jih nato stestiramo na svoji peči. Ponudnike tistih peletov, ki nam na peči povzročajo težave, preprosto izločimo iz igre, med ostalimi pa izberemo na podlagi cene ter ostalih pogojev nakupa (dostava, plačilni pogoji itd.).