otroski-avtosedeziOtroški avtosedeži so namenjeni prevozu otrok in drugih mlajših oseb v vozilu. Otroci bodo z njimi udobno in varno potovali na vseh naših poteh. Potovanje je lahko tudi kratko, traja vsega nekaj minut, vendar kljub temu ne smemo pozabiti na varnost otroka v vozilu. Ne nameščanje je skrajno neodgovorno in nespametno, pa tudi kaznivo. Posledice so lahko slabe za tako otroka kot starše. Z varnostjo otroka, čeprav na kratki relacij, ki traja vsega nekaj kilometrov in minut, pa ne bo koristno vplivala na otroka, starše ali varuško, ampak vse udeležence v prometu, širše pa tudi na družbo.

Otroci bodo nekoč postali odrasle osebe, zato si zagotovo ne želimo dajati slabe in nepravilne vzgoje. Tudi ko otrok zgolj opazuje početje odraslih se uči, zato je poleg same pravilne uporabe pomembno tudi obnašanje odrasle osebe. Otroški avtosedeži morajo biti seveda za dobro izkušnjo otrok, staršev, varušk in drugih udeležencev v prometu, pravilno izbrani. Zadreg, skušnjav in napak je mnogo, zagotovo pa si jih nihče od kupcev noče zapomniti in spremeniti v slab nakup. Slab nakup ima lahko bistveno bolj daljnosežne posledice kot si lahko predstavljamo. Temu primerno naj bodo otroški avtosedeži izbrani skrajno resno in odgovorno. Slabo počutje otroka, ki bo nepravilno privezan ali se bo neudobno počutil zaradi slabo izbranega sedeža, lahko negativno vpliva ne le na otroka, ampak tudi vse potnike v vozilu, ter druge udeležence v prometu. Udeleženci v prometu pa niso le odrasli, ampak tudi otroci. Nihče si pri tem ne želi ogrožati njihove varnosti, kar pa se lahko zgodi, če otroci v vozilu niso pravilno pripeti, neudobno sedijo ali lahko kakorkoli zmotijo zbranost voznika. K temu lahko botruje tudi nepravilna izbira trgovini, kjer so otroški avtosedeži na izbiro.

Zaradi otrokove, lastne in splošne varnosti naj bodo otroški avtosedeži izbrani modro. V splošnem se pravilna izbira nanaša na otrokove lastnosti, kot so teža, velikost in starost. Pomembno vlogo pri tem igrajo morebitne otrokove posebne lastnosti, saj je lahko že prerastel vrstnike v velikosti ali teži. Poleg tega je potrebno veliko pozornosti nameniti pravilni namestitvi v vozilu, predvsem pa tudi upoštevanju varnostne opreme vozila . Varnostna oprema vozila, ki vpliva na izbor so varnostne blazine in elementi za pritrjevanje. Varnostne blazine pridejo v poštev pri razmisleku, ko želimo otroka prevažati na mestih, kjer se lahko sprožijo. Določeni avtomobili imajo možnost izklopa, vsi pa zagotovo ne. Mesta za pritrjevanje so prav tako pomembna, saj bomo v nekateri primerih lažje, drugih pa težje otroški avtosedeži nameščeni v vozilo.