Ko je govora o Alzheimerjevi bolezni, marsikomu postane zares neprijetno. Kar ni nič čudnega, saj gre za izredno zahrbtno, neozdravljivo bolezen, ki sčasoma človeka popolnoma prikrajša za normalno življenje. A za bolnike v zgodnjih fazah obstaja upanje – v kolikor se kdo od vaših bližnjih sooča z znaki Alzheimerjeve bolezni, potem obiščite Nevrocenter, kjer izvajajo transkranialno pulzno stimulacijo. Gre za moderen terapevtski postopek za zmanjševanje simptomov Alzheimerjeve bolezni, ki bistveno izboljša prognozo in bolnikom omogoči kar se da normalno in dostojno življenje.

Komu je namenjena transkranialna pulzna stimulacija?

Preden podrobneje opišemo ta sodobni in revolucionarni postopek v boju z Alzheimerjevo boleznijo je potrebno poudariti pomen zgodnjega odkrivanja sprememb. Omenjeno terapijo se lahko namreč uspešno uporablja pri bolnikih z blago do zmerno Alzheimerjevo boleznijo. V tej fazi namreč možganski nevroni še niso tako prizadeti, kar pomeni, da lahko napredovanje bolezenskega stanja bistveno zmanjšamo.

Vendar to ne pomeni, da metode TPS ne moremo izvajati pri bolnikih, pri katerih so simptomi že napredovali. Njihovi svojci namreč opisujejo izboljšanje kratkoročnega delovnega spomina, izboljšanje depresije, večjo prostorsko in osebnostno orientiranost, občasno vrnitev bolnikov k vsakodnevnimi funkcionalnimi aktivnostmi kot so skrb zase ali izvajanje gospodinjskih opravil.

Glavni cilj terapije je predvsem spodbujanje in ohranjanje duševne sposobnosti ljudi z Alzheimerjevo boleznijo. S pomočjo posebnega medicinskega aparata se med terapijo skozi lobanjo bolnika v točno določene dele možganov prenaša akustične valove. Ti pozitivno vplivajo na stimulirane predele in bistveno pripomorejo k normalnemu funkcioniranju pacientov. Postopek je popolnoma neboleč, varen in enostaven.

Sama terapija se izvaja v ambulanti, pod nadzorom usposobljene in izkušene osebe. V povprečju postopek traja nekje 30 minut – terapevtski paket pa obsega 6 terapij, ki se morajo kontinuirano izvesti v dveh tednih. Nato se posamezne obiske ponavlja na mesečni ravni oziroma glede na potrebe vsakega posameznika. Obseg nadaljnjih terapij določi strokovnjak. Transkranialna pulzna stimulacija s svojo uspešnostjo tako predstavlja še eno stopničko bližje glavnemu cilju medicinske stroke – kako nekoč dokončno (po)zdraviti Alzheimerjevo bolezen.