VzmetnicePostelja je kraj, kjer so odpočijemo po napornem dnevu in kvalitetne vzmetnice so prvi pogoj, da je naš spanec prijeten in udoben. Vzmetnica podpira telo in jr bila včasih sestavljena iz las, slame ali bombaža, danes pa predvsem iz lateksa, spominske pene in vzmeti.

Vzmetnice so ponavadi nameščene na posteljni okvir, ki je lahko trden ali rahlo elastičen in fleksibilna podlaga podaljša njeno življenjsko dobo. Skozi zgodovino so bile polnjene z naravnimi materiali, vključno s perjem, slamo ali konjsko žimo. Vzmetnice in postelje so izumili v neolitiku. Postelje so bile dvignjene od tal, da so preprečile prepih in dostop umazaniji ter škodljivcem. Prva vzmetnica je bila le kup listja, trave ali slame, prekrita z živalsko kožo. V četrtem tisočletju pred našim štetjem so Perzijci kot posteljo začeli uporabljati kože koz, ki so jih napolnili z vodo, Egipčani pa so spali na palmovih vejah v kotih svojih domov. Vzmetnice v starem Rimu so bile sestavljene iz vreče tkanine, ki je bila polnjena s senom, volno ali trstičjem, najbogatejši pa so si privoščili polnjenje s perjem.

Tako polnjenje se je obdržalo precej dolgo, saj so še v renesansi imeli s slamo in perjem polnjene vzmetnice in to vse do 18. stoletja, ko so izumili nov način polnjenja vzmetnic z bombažem ter volno in se začenjajo zametki izdelovanja vzmetnic iz naravnih materialov, kot na primer kokosova vlakna. V 20. stoletju pa sledi razmah proizvodnje mehke pene iz lateksa, saj je leta 1926 Dunlop predstavil novo tehnologijo, ki se še vedno uporablja, sprva pa so jih imeli le člani britanske kraljeve družine.

Umetna polnila sčasoma postanejo čedalje bolj običajna in začne se njihova množična uporaba. V 70. letih 20. stoletja je Nasa izumila material, ki ga vsi poznamo pod imenom spominska pena. Ta napredna tehnologija omogoči proizvodnjo sintetične penaste vzmetnice in blazine ter omogoči tovarnam množično proizvodnjo tudi pene iz lateksa.