Vam zobni kamen povzroča težave, ki bi se jih radi znebili? Potem ste na pravem mestu, saj boste izvedeli vse o zobnem kamnu na enem mestu. Obloge, ki se nabirajo na zobeh so zobni kamen. Za nekatere je to le estetska nadloga, za druge pa tudi zdravstvena težava.

Zobni kamen in njegov nastanek
Mehke zobne obloge začnejo nastajati na zobeh že pol ure po umivanju zob. Če mehke zobne obloge ne odstranimo v določenem času, začnejo iz sline nase vezati minerale in se strdijo. Na dolgi rok preidejo v trde obloge, ki jih imenujemo zobni kamen. Ločimo dve vrsti zobnega kamna in sicer zobni kamen nad dlesnijo in zobni kamen pod dlesnijo. Prvi je običajno rumenkaste barve in se najpogosteje pojavlja ob spodnjih sekalcih in zgornjih kočnikih, ker so tam izvodila večjih žlez slinavk. Zobni kamen pod dlesnijo pa je rjave do črne barve in se tesno drži zobne korenine, opazi se ga le ob podrobnejšem pregledu in odmiku dlesni ali na rentgenski sliki.

zobni kamen
Rumena obloga na zobeh je zobni kamen.

Zobni kamen – kako ga odstraniti?
Zobozdravniki odsvetujejo, da bi posameznik zobni kamen odstranjeval sam doma, saj gre za zelo trdo strukturo, ki je ne odstrani nobena tekočina ali oster predmet, s katerimi lahko poškodujete sklenino in dlesni. Zobni kamen naj vam odstranita zobozdravnik ali ustni higienik, ki bosta po čiščenju zobnega kamna zobe tudi spolirala. Spomnimo, da se na gladke zobe bakterije težje oprimejo.

Zobni kamen ustni higienik ali zobozdravnik odstrani s pomočjo uporabe ultrazvočnih instrumentov z različnimi nastavki, s katerimi doseže obloge na vseh zobnih površinah, v medzobnih prostorih in na dostopnih koreninskih površinah. Metoda odstranjevanja zobnega kamna je povsem neboleča, enostavna in za odstranitev zadostuje že en sam obisk. Za optimalne rezultate in zdrave zobe se priporoča odstranjevanje zobnega kamna dvakrat na leto. Zato ne odlašajte in si rezervirajte svoj termin.