Če spadate med ljudi, ki se doma radi sami lotijo izdelave preprostega pohištva, popravljanja pokvarjenih stvari, krpanja lukenj in podobnih stvari, potem veste, da morate za vsako delo imeti pravo orodje. V nasprotnem primeru se lahko delo zavleče in ni ustrezno narejeno. Eno izmed bolj uporabnih in vsestranskih orodij je tudi akumulatorski vrtalnik. Preverite ponudbo akumulatorskih vrtalnikov pri spletnih ponudnikih ali se osebno oglasite v kateri izmed tehničnih trgovin. Videli boste, da je to res must-have orodje, nad njegovim delovanjem pa boste gotovo navdušeni.

Multifunkcionalnost akumulatorskih vrtalnikov

Zagotovo je marsikdo izmed vas na začetku tegale članka rekel »pa saj imam že dosti orodja, zakaj bi potreboval še tega«. S tem se vsekakor strinjamo in je v bistvu tudi prav, da ima vsak mojster veliko število orodij, ki mu poenostavijo marsikatero delo. A akumulatorski vrtalnik je tako vsestransko orodje, da ga preprosto morate imeti. Uporabili ga boste lahko za privijanje in odvijanje vijakov, vrtanje lukenj v trše in mehkejše materiale, uporabili ga boste lahko tudi za vsa težja dela, celo pri obnovi hiše vam bo prišel prav. Z njegovo pomočjo bo vsako delo, ki se ga boste lotili, opravljeno hitreje in enostavneje. Kaj torej še čakate – brž odhitite v najbližjo tehnično trgovino ali na splet in si zagotovite svoj akumulatorski vrtalnik!

Večina akumulatorskih vrtalnikov je tudi že nadgrajenih, da so še bolj vsestransko uporabni. Tako imajo nekateri vgrajene LED diode, ki so uporabne predvsem pri delu v temnih in utesnjenih prostorih, nekateri imajo dodano udarno kladivo, prestavne ročice in še kaj bi se našlo. Dodatne funkcionalnosti seveda pomenijo tudi nekaj več denarja, ki ga boste morali odšteti za svoj vrtalnik, a verjemite, da je vsaka cena vredna tega res super orodja. Uporabljajo ga tako domači mojstri kot poklicni mojstri, kar še bolj govori v prid dejstvu, da to orodje morate imeti tudi vi!

akumulatorski vrtalnik
Akumulatorski vrtalnik pride prav pri marsikaterem delu.

Kako močen vrtalnik izbrati?

Kot je značilno za vsako delovno orodje, se tudi akumulatorski vrtalniki med seboj razlikujejo po nekaterih lastnostih. Eno – dodatne funkcionalnosti – smo omenili že zgoraj, druga ključna razlika pa je moč vrtalnika. Če vrtalnik potrebujete le za lažja dela, na primer privijanje in odvijanje vijakov in tega ne želite početi ročno, s klasičnim izvijačem, potem vam bo zadostoval akumulatorski vrtalnik z napetostjo od 3,6 V do 10,8 V. Takega vrtalnika ne morete uporabiti za vrtanje lukenj, saj je prešibek. Če bi poleg privijanja in odvijanja vijakov z vrtalnikom želeli še vrtati luknje v mehkejše materiale, kot sta na primer plastika ali les, potem vam priporočamo nakup akumulatorskega vrtalnika z napetostjo 10,2 V do 14,4 V. S tem vrtalnikom boste brez težav postorili vsa manjša dela v svojem domu. Tistim pravim mojstrom, ki se ne ustrašijo nobenega izziva in bi akumulatorski vrtalnik uporabljali tudi za vrtanje lukenj in večjih odprtin v vse vrste materialov, pa priporočamo nakup akumulatorskega vrtalnika z napetostjo, višjo od 14,4 V. Takšen akumulatorski vrtalnik ima ponavadi še dodatne funkcionalnosti (prestavna ročica in udarno kladivo), zato se boste z njim lahko lotili najtežjih del, na primer obnove hiše.

akumulatorski vrtalnik
Akumulatorski vrtalniki se med seboj razlikujejo po nekaterih lastnostih.

Kakšne baterije so v akumulatorskih vrtalnikih?

V akumulatorskih vrtalnikih so najpogostejše tri vrste baterij. Najmanj zmogljive in najtežje so tako imenovane NiCd (nikelj-kadmijeve) baterije, ki se same praznijo, zdržijo pa veliko ciklov praznjenja in polnjena. Od teh baterij so veliko bolj zmogljive NiMH (nikelj-metalhidridne) baterije, ki so znane po daljši življenjski dobi, a pogosto delujejo z nižjo napetostjo. Najbolj v uporabi so danes Li-ion (litij-ionske) baterije, ki so najbolj zmogljive in tudi najlažje. Njihova največja prednost je, da se ne praznijo same od sebe, vgrajen pa imajo tudi sistem, ki pravočasno izklopi akumulator, zato je skoraj nemogoče, da bi se popolnoma izpraznile.

Da delo poteka nemoteno, morate seveda poskrbeti, da ima akumulatorski vrtalnik polne baterije. Nemalokrat pa se zgodi, da po končanem delu na to pozabimo in ko se naslednjič lotimo nekega dela, nas vrtalnik pusti na cedilu. Hvala bogu pa je razvoj baterij za akumulatorski vrtalnik že tako napredoval, da obstajajo tudi vrtalniki, katerih baterija se napolni že v pol ure. Te pol ure lahko izkoristite za počitek ob kavi in piškotih, potem pa nadaljujete z delom. Če pa ne morete biti pri miru in želite delo opraviti naenkrat, pa si lahko kupite tudi dodatno baterijo, ki jo lahko takoj zamenjate z izpraznjeno.

Akumulatorski vrtalnik je res vsestransko in super orodje, ki bi ga moral imeti vsak, ki se kdaj loti kakšnega popravila, doma. Je enostaven za uporabo, zato ne rabite nobenega predznanja zanj, le voljo do dela. Na voljo so vam različno močni vrtalniki, zato izberite tistega, ki bo primeren za vaša dela. Za vse dodatne podrobnosti se lahko vedno obrnete na izkušene svetovalce v trgovini.