Glivice na nohtih prizadenejo vsakega petega človeka in povzročajo številne neprijetnosti. V kolikor zaznate morebitne glivice na nohtih ali vraščen noht se pravočasno odpravite k zdravniku, saj se v nasprotnem primeru glivice na nohtih utrdijo in lahko povzročijo precejšnjo škodo. Medtem ko je vraščen noht zelo boleč.

Glivice na nohtih običajno napadejo ljudi, kateri:

  • se bolj potijo,
  • pogosteje obiskujejo savne in bazene,
  • imajo predhodno poškodovane nohte (npr. športniki),
  • se bojujejo proti sladkorni bolezni.

Glivice na nohtihDa bi se glivicam kar najbolje izognili, je potrebno brisati svoja stopala do suhega, tudi med prsti. Prav tako se je potrebno izogibati bosi hoji po kopališčih, saj se tam, kjer je dosti vlage glivice še posebno rade zadržujejo. Poleg vsega naštetega pa je potrebno poskrbeti tudi za primerno obutev, katera naj bo čim bolj zračna. V kolikor imate problem z glivicami v družini, se izogibajte uporabi skupnih brisač, škarjic za nohte, copatom, nogavicam ipd. Da pa vas glivice na nohtih ali na katerem koli predelu telesa ne bi napadle, poskrbite tudi za okrepljen imunski sistem. Skratka delujte preventivno. V kolikor opazite kakršnekoli težave, obiščite center Pedimed, kjer vam bodo v pomoč pri odpravljanju trdovratnih težav nog kot so glivice na nohtih in vraščen noht.

Vraščen noht se lahko pojavi pri skorajda vsakem posamezniku, kar povzroča bolečine in vnetje. Vzroki za vraščen noht so številni, in sicer je vraščen noht največkrat posledica poškodbe, preozkih čevljev, nepravilno pristriženih nohtov ali uživanja nekaterih zdravih. V kolikor se srečate z omenjenimi težavami, tako z enimi kot tudi z drugimi, pravočasno ukrepajte, saj si v nasprotnem primeru lahko naredite veliko več škode kot pa koristi. V nekaterih primerih si lahko pri okužbi pomagate sami, v nekaterih pa je potrebno zdravljenje s strani ustreznih strokovnjakov.