JogiSte se zbudili nenaspani in z bolečinami v hrbtenici? Potem je skrajni čas, da zamenjate svoj stari jogi z novim. V postelji preživimo skoraj tretjino svojega življenja in marsikaterega izmed nas muči nespečnost, glavoboli, bolečine v hrbtenici in druge težave povezane s spanjem. Za zdravo in kvalitetno spanje je v veliki meri odgovoren tudi jogi.

Ustrezen jogi vam nudi dober spanec in to, da se boste zjutraj zbudili spočiti in naspani. Da lahko rečemo, da je jogi dober, mora izpolnjevati določene kriterije, in sicer jogi mora poskrbeti, da je hrbtenica med spanjem enakomerno obremenjena. Hrbtne krivine mora jogi ustrezno podpreti, da mišice med spanjem kar se da najbolje počivajo. Včasih so bili mnenja, da je deska najboljše ležišče, zato so vedno izbirali trdo ležišče. Vendar temu ni tako. Pretrd jogi se ne oblikuje hrbtenici, kar povzroča, da so krivine hrbtenice v zraku in tako mišice ne počivajo. Premehek jogi pa povzroči, da hrbtenica izgubi svojo naravno obliko. Premehek in pretrd jogi je glavni razlog, da se zjutraj zbudite nespočiti in z bolečinami v hrbtenici. Na voljo so jogiji različnih proizvajalcev in različnih materialov, in sicer je jogi lahko sestavljen iz lateksa, pene in vzmeti.

Pri izbiri ustreznega jogija je potrebno upoštevati, da ni jogija, ki bi ustrezal vsakemu posamezniku. Jogi naj bo čim širši in vsaj za 10 cm daljši od posameznika, ki bo na njem spal. Potrebno je torej izbrati takšen jogi, ki bo vam bo nudil ustrezno udobje in podporo, na katerem se boste zjutraj zbudili spočiti in naspani. Če načrtujete nakup jogija, potem si vsekakor vzemite čas in izbiri namenite dovolj pozornosti. V kolikor boste potrebovali pri izbiri pomoč, potem za nasvet povprašajte ustrezne strokovnjake, ki vam bodo z veseljem svetovali in vam pomagali pri odločitvi.