Otroški avtosedežiOtroški avtosedeži lahko predstavljajo zelo zahteven nakup. Izbira pravega sedeža je lahko pogosto zelo zapletena, saj ni treba samo izbrati pravilne velikosti sedeža za otroka, temveč tudi za avto. Izbira sedeža, ki se je dobro odrezal na varnostnih testih je zelo pomembna, vendar je skorajda bolj pomembno, da je primerne velikosti za vaš avto, saj bo to za otrokovo varnost odločilnega pomena. Starši so lahko ob nakupu pogosto zmedeni, saj obstaja veliko različnih proizvajalcev, cen in modelov sedežev.

Kako torej kupiti otroški sedež, ki bo ustrezal tako vašemu otroku kot tudi avtu in poskrbel za kar čim večjo varnost otroka med vožnjo? Pomembno je, da vam v trgovini znajo svetovati in odgovoriti na vaša vprašanje, vendar je dobro, da pred nakupom tudi sami izberete čim več informacij in morda že določite ožji izbor sedežev. Preberite rezultate varnostnih testov, kjer boste lahko izvedeli, kateri proizvajalci so se najbolje odrezali. Priporočljivo je tudi, da otroka, če ga seveda že imate, vzamete s sabo in ga posadite v različne sedeže. Otroški avtosedeži so različnih velikosti, zato je pomembno tudi, da preverite, če je avtosedež sploh primerne velikosti za vaš avto.

Najpomembneje je, da sedež ustreza otrokovi starosti, velikosti in teži. Le pravilno izbrani otroški avtosedeži dajejo telesu oporo in omogočajo dobro zaščito glave. V sedežu je lahko otrok usmerjen naprej ali nazaj, odvisno od njegove starosti, potrebno je upoštevati navodila proizvajalca. Največjo varnost sedeža zagotavlja najnovejši ISOFIX sistem. To je zelo učinkovita in dobra iznajdba, saj so raziskave pokazale, da pravilno nameščanje sedeža veliko ljudem povzroča težave in da so ti navadno nameščeni napačno. S sistemom ISOFIX je napačno nameščanje avtosedeža praktično nemogoče, v primeru nesreče pa je opletanje otrokove glave manjše, prav tako pa ohišje avtomobila prestreže precejšen del energije, ki nastane ob trku. Pomembno pa se je prepričati, da je avtosedež s sistemom ISOFIX primeren za vaš avto. Vsak sedež s tem sistemom zaenkrat namreč se ne ustreza vsakemu avtomobilu z vgrajenim sistemom. Pred nakupom se je o tem tako najbolje pozanimati pri proizvajalcu avtomobila (in avtosedeža).

Pomembno je vedeti, da ima veliko avtomobilov pred sovoznikovim sedežem nameščeno zračno blazino oz. airbag, ki se v primeru trka samodejno sproži. Otroški avtosedeži v tem primeru na sopotnikovem sedežu nimajo kaj iskati (razen če je delovanje airbaga mogoče izklopiti), saj bi lahko moč, ki se sprosti ob sprožitvi zračne blazine, otroka ubila ali močno poškodovala.