Udobje in spanje – dva recepta za zadovoljnoživljenje bi lahko rekli. Pa veste, kako poskrbeti za dober spanec? Na spletni strani pizame.si najdete nekaj nasvetov, ki vam bodo zagotovo v pomoč.

Pomen spanja za zdravje celotnega organizma

Spanec je pomemben del dnevne rutine, ki naj bi pri odrasli osebi zajemal približno eno tretjino celotnega dneva. Spanec je, poleg vode in hrane, najpomembnejši element zagotavljanja zdravja psoameznika. Brez spanca so onemogočene možganske poti, ki nastajajo oziroma se vzdržujejo, prav tako je brez spanca nemogoče zagotavljati funkcije spominov, posameznik se težko osredotoča, zmanjša se zanesljivost hitrih, refleksnih odzivov.

Dejstvo je, da moramo spati vsi, kakšna je resnična vloga spanca za življenje, pa ostaja skrivnost. Spanec vpliva na vse tipe naših tkiv in organskih sistemov – od možganov, srca, pljuč, želodca do presnovnih procesov, obrambnih funkcij, razpoloženja in odpornosti proti boleznim.

Dolgotrajno pomanjkanje spanca vodi v različne težave: povečuje tveganje za pojav težav s povišanim krvnim pritiskom, obolenj srčno-žilnega sistema, sladkorne bolezni, depresije in prekomerne telesne mase.

pomanjkanje spanca
Pomanjkanje spanca vpliva na našo storilnost skozi dan.

Faze spanje

Dolžina in časovno obdobje pomembno prispevata h kakovosti spanca, ki v osnovi sestoji iz dveh faz spanca – REM spanec in ne-REM spanec. Zadnji ima sicer 3 faze. Posamezne faze spanca se tekom noči večkrat zamenjajo, daljše REM faze pa so značilne za jutranje ure.
REM-faza je sicer faza, ki se pojavi približno 90 minut po začetku spanja. Zanjo je značilno hitro premikanje oči pod vekami, možganska aktivnost je v tem obdobju spanca visoka, dihanje in bitje srca pa pospešena. V tej fazi se običajno pojavijo sanje, telo je pogosto paralizirano, kar prepreči morebitne poškodbe zaradi sanj. S starostjo se količina REM spanca zmanjšuje.

Koliko spanca potrebujem?

Potrebe po spancu in spalni vzorci se spreminjajo s starostjo, pri tem je potrebno poudariti, da za vse posameznike znotraj starostne skupine ne veljajo enake vrednosti. Dojenčki in malčki običajno potrebujejo 16-18 ur spanca dnevno, najdaljši cikli so običajno povezani z obdobji hitre rasti ter razvoja (posebno možganov). Šoloobvezni otroci in najstniki naj bi spancu namenili približno 9,5 ur na dan, odrasli pa za zagotavljanje optimalnega delovanja potrebujejo 7-9 ur spanca na noč. Približno po 60-em letu starosti se nočno spanje začne krajšati, vse pogosteje se med spanjem starostniki tudi zbudijo.

V splošnem velja, da večina otrok in odraslih, zaradi trenutnega hitrega tempa življenja, ki vključuje ogromno prostočasnih dejavnosti, pa tudi podaljšane službene aktivnostih. Ob tem izpostavljamo, da podaljševanje spanca ob vikendih pogosto ni dovolj, da bi zmanjšali pomanjkanje spanca čez teden.

Ali lahko pižame izboljšajo kakovost spanca?

Spanec je osnovno vodilo dobrega počutja. Ko nase oblečete pižamo, dobijo možgani signal, da je čas za spanec in počitek. To je pomembno, saj se kronično pomanjkanje spanca pojavi, ko možgani ne dobijo informacije, da morajo preiti k počitku. Rešitev za take težave je lahko ustrezno izbrana pižama s katero boste lahko morda rešili tudi težave s spancem.

pižama
Skrbno izbrana pižama poskrbi za kakovosten spanec.

Kakovostno izbrana pižama poskrbi ne le za udobje in ugodnje med spanjem, pač pa tudi poskrbi za zagotavljanje ustrezne temperature telesa ponoči. To je pomembno, saj na ta način prepreči prepogosto zbujanje tekom noči, ki je posledica prenizkih temperatur. Enkrat, ko se zbudite je izredno težko zaspati nazaj, predvsem če sta nagnjeni k analiziranju delovnih obveznosti, ki vaš še čakajo.

Kako izbrati pižamo zase?

Izbira pižame je opravilo, ki zagotavlja kakovosten spanec. Ključno pri izbiri je izbrati ustrezne, kakovostne in zračne materiale, ki so hkrati tudi udobni. Pogosto je za najdbo ustreznih materialov najpomembneje, da preizkusimo različne materiale ter tako poiščemo material, ki bo dihal z nami. Med najbolj priljubljenimi je zagotovo bombaž, ki je zračen, predvsem pa nezahteven in pralen material, ki ga z veseljem nosijo prav vsi. Med elegantnimi izbirami prednjači saten, ki ga določajo svetlikav videz, mehkoba ter lahkotnost.

Izbrati samo pižamo ali spalni komplet?

Odgovor na to vprašanje zagotovo ni enoznačen. Sto ljudi, sto želja, bi lahko rekli. Spalna ponudba na spletu je zelo široka – smiselno je, da najprej izberete barvo, model in nato rzamišljate o kombinacijah. Nekaterim je najboljše zaspati v spalni srajci, drugi o njej nočejo niti razmišljati. Spalni kompleti so zlasti primeri za tiste, ki iščete prehodno rešitev zaa večerne ure po tuširanju ali tiste, ki se v jutranjih urah radi ogrnete v spalni plašč ter v miru pričnete dan.

Je pomembo poreklo spalnih kompletov?

Zagotovo. Kakovost tkanin na trgu je zelo različna, pomembno je, da izbirate proizvajalci in prodajalce, ki zagotavljajo kakovostno tkanino pridelano v državah EU, po kakovostnih tkaninah pa je prepoznana tudi Turčija. Ključno je zavedanje, da izbira oblačil iz držav EU oziroma držav čim bližje EU pomembno prispeva k zagotavljanju trajnosti dobrin našega planeta, zmanjša transportne poti, finančne stroške ter ogljični odtis oblačila, ko prispe do nas. Strogi EU standardi zagotavljajo tkanine, ki niso produkt pretiranih onesnaževanj, omejena je tudi uporaba kemičnih sredstev.

Zaključek

Za kakovosten spanec ste v veliki meri odgovorni sami. Poskrbite, da bo kakovost spanca zagotovljena – spanec je potrebno v enakih terminih zagotoviti vsak dan, spanec pa mora biti tudi dovolj dolg. Da bi dobro spali poskrbite za optimalno temperaturo prostora, izbiro kakovostnih spalnih kompletov oziroma pižam ter zagotovite zadostno količino časa za spanje.