Zibelke

Že iz starih pripovedi poznamo zibelko za spanje dojenčkov in malčkov, ki so jih uspešno uspavali z zibanjem. Zibelke so bile družinski zaklad, ki se je prenašal iz roda v rod in so v njih spale generacije rodov.

Danes je zibelka že vedno sinonim za mirno spanje, res pa je, da starši večinoma za novega člana pripravijo otroško posteljico ali košek, so pa tudi zibelke postale v zadnjem času vedno bolj zaželene. Od starejših modelov se razlikujejo po zgradbi, saj imajo fiksne noge in poseben mehanizem, ki omogoča zibanje podobno guganju in se ga po potrebi lahko tudi fiksira. Starinska zibelka pa je imele na koncu nog dve ukrivljeni deski, ki sta omogočali zibanje ob potiskanju stranic.

Zibanje ali guganje preverjeno pomaga pri uspavanju naših malčkov, prav tako kot enakomerno šumenje ali enakomerni ponavljajoči zvoki. Pozibavanje ladje na morju, pomirjujoči zvoki valovanja in drugi zvoki narave delujejo nadvse uspavalno, zato ni čudno, da tudi zibelka otroka uspava v rekordnem času. Če si z zibanjem uspešno pomagamo pri uspavanju, je zibelka vsekakor dober nakup, ki ga ne bomo obžalovali. Nespeči otroci, ki težko zaspijo, bodo v zibelki bolje naspani in bodo lažje tudi zaspali, zato bo tudi vaše počutje boljše in boste čas z otrokom kvalitetnejše preživeli.

Zibelka je otrokovo varno gnezdo, ki mu bo nudilo zavetje in varnost v prvih mesecih njegovega življenja, staršem pa olajšalo uspavanje. Ni ga lepšega v prvih mesecih, kot mirna noč brez stokanja in jokanja, da si tudi starši privoščijo težko zaslužen počitek. Le zakaj ne bi izkoristili vsake možnosti za mirnejše noči, če je zibelka preverjeno najboljša pomoč pri uspavanju? Če pa poleg tega v njej uživa tudi otrok, pa sploh ni boljše kombinacije. Zadovoljni starši in srečni otroci – le kdo bi si želel še kaj drugega?