Če imate svoje podjetje, potem veste, da morate ves čas spremljati novosti na tržišču in slediti trendom, drugače vas bo konkurenca kmalu povozila. To ne velja le za končne izdelke, ampak tudi za sam proces proizvodnje. Ker danes vse več stvari opravljajo roboti, so stroji za avtomatizacijo proizvodnje nepogrešljiva oprema vsakega podjetja, če vam je to všeč ali ne.

Bilo je nekoč …

Kje so že časi, ko so delavci v tovarnah delali po 16 in več ur dnevno, pri čemer niso imeli nobenega zavarovanja ali dopusta, spali so v zanemarjenih barakah okoli tovarne, bolezni so bile pogoste, njihovi otroci so morali zaradi pomanjkanja denarja tudi že zelo zgodaj prijeti za delo … To se z današnjega vidika zdi nadrealistično, pa vendar se je to včasih dogajalo. Seveda so večino stvari delali ročno, brez strojev. Potem pa je prišla tehnološka revolucija in v tovarne so kmalu začeli prihajati prvi stroji, ki so olajšali marsikatero delo. Ker pa je z vsako novostjo povezan tudi strah pred neznanim, delavci strojev niso sprejeli najbolje. Še več, ker so se bali, da bodo zaradi strojev izgubili delo, so jih začeli uničevati, kar danes poznamo pod imenom ludizem po Nedu Luddu, ki naj bi prvi začel z uničevanjem.

avtomatizacija
Strah, da bi roboti in stroji popolnoma prevzeli delovna mesta, je odveč.

… in bilo je danes

Danes je avtomatizacija že skorajda nujna pri večini stvari. Avtomatizacija namreč človeku olajša delo, saj najtežje stari naredijo stroji, zato ne prihaja več do tako hudih (tudi smrtnih!) poškodb kot včasih. Prinesla je tudi hitrejši način dela, saj stroji lahko naenkrat naredijo veliko več in mnogo hitreje, kot bi to naredila človeška roka. Avtomatizacija je preplavila veliko vidikov človeškega življenja, ne le proizvodnje; uporablja se v logistiki, prometu, gostinstvu, zdravstvu in še kje. Prinesla je številne dobre in napredne novosti, seveda pa nekateri v njej vidijo tudi polno slabosti.

Pa poglejmo, zakaj je avtomatizacija tako pomembna pri delu v tovarnah in drugje. Seveda je najbolj očitna prednost ta, da se delavce razbremeni najtežjih in zelo zahtevnih nalog, ki bi lahko močno vplivale na zdravstveno stanje delavca. Z avtomatizacijo smo dobili večjo natančnost in zanesljivost pri delu, saj stroji ves čas delajo isto, povečala pa se je tudi produktivnost, kajti stroji lahko delajo noč in dan, brez prestanka. Zmanjšali so se stroški dela (strojev ni treba plačevati), delo pa je opravljeno veliko hitreje. To pa ne pomeni (kot so mislili ludisti), da človeška roka ni več potrebna; še vedno je človek potreben za programiranje in upravljanje s stroji.

avtomatizacija
Avtomatizacija zelo izboljša proizvodne procese v podjetju.

Kaj konkretno pa pomeni avtomatizacija posluževanja strojev?

Preprosto povedano to pomeni, da podjetja po vaših željah naredijo avtomatski sistem za strego strojev z zalogovnikom za obdelovance in paletni sistem za končne izdelke. V okviru avtomatizacije vam naredijo vse potrebne korake – vse priprave, komunikacijo celice s strojem in celotno programiranje stroja. Pri tem se držijo načela, da avtomatizacijo čim bolj prilagodijo vašemu načinu proizvodnje. Naredijo lahko tudi avtomatizacijo posluževanja strojev za brizganje plastike. Pri tem vam naredijo tudi avtomatski sistem za strego stroja zahtevnejših kosov, ki potrebujejo predvstavljene inserte. Tak sistem je sestavljen iz zalogovnika insertov, podajalnim sistemom inserta in manipulacijo inserta v orodje ter končnim odvzemom izdelka, ki omogoča optično ali mehansko kontrolo končnega izdelka. Možna je tudi avtomatizacija procesov, ki sledijo sami obdelavi kosa z brizganjem, na primer rezkanje, topli in hladni odrez odlivnega mesta in kontrola odrezanega mesta.

Kaj pa pomeni strega strojev? To pomeni, da se predmete pričvrsti na določeno mesto stroja, s čimer se doseže večja stabilnost in natančnost delovanja stroja, posledično je sam proizvodni proces hitrejši in brez zapletov.

Avtomatizacijo se da prilagoditi za vsako podjetje posebej

Ja, prav ste slišali. Verjetno ni dveh podjetij, ki bi imela popolnoma identičen način dela določenega stroja. Vsako podjetje ima namreč določene specifike, omejitve s prostorom itd., zato se da avtomatizacijo prilagoditi vsem posebnostim podjetja. Podjetje, ki vam bo delalo avtomatizacijo, bo z vami predhodno naredilo načrt za izdelavo sistema. Pomagali vam bodo pri vseh korakih, povezanih z avtomatizacijo, kar vključuje tudi izobraževanje zaposlenih za pravilno rokovanje in vzdrževanje stroja.

avtomatizacija
Človeški faktor je pri upravljanju strojev še vedno potreben.

Gotovo ste zdaj pomislili, da je avtomatizacija namenjena le velikim podjetjem, a to ne drži. Podjetja, ki se ukvarjajo z avtomatizacijo se bodo z veseljem lotila tudi manjših projektov »na ključ«, ki vam bodo pomagala rešiti marsikatero težavo in olajšala način dela. Avtomatizacija se dela za različne namene, na primer za boljšo produktivnost proizvodnje, boljšo pretočnost delovnega procesa, povezovanje procesov med seboj, vpeljavo sodobne in novejše opreme, avtomatizacijo proizvodnih procesov, zmanjšanje zastojev in prekinitev dela itd.

Avtomatizacija je neizogiben del vsakega procesa. Z razvojem različnih tehnologij in metod, se način dela v vseh panogah stalno spreminja, kar pomeni, da se v delo uvaja tudi vse več strojev. Ti človeku olajšajo marsikatero delo, poskrbijo, da delo poteka hitreje in bolj natančno ter povečajo produktivnost. Pri vsem tem je človeški faktor še vedno potreben, zato so misli, da bodo stroji nekoč nadomestili človeka na vseh področjih odveč. Svet se razvija in prav je, da vsi stopimo v korak s časom.