Avtosedeži so sedeži namenjeni otrokom in drugim mladoletnim osebam. Z njimi jim je zagotovljena varna in udobna vožnja v vozilu, predvsem v času, ko se to nahaja v cestnem prometu. Za več informacij o avtosedežih preverite tukaj.

Avtosedeži

 Današnji avtosedeži so izboljšane različice njihovih starejših predhodnikov. Njihov razvoj niso pomenile le razvojne faze in aktivnost razvojnega oddelka. Osnovo, kateri avtosedeži dolgujejo svoj nastanek je ugotovitev, da otroci v vozilu potrebujejo enakovredno varno mesto, kot to velja za odrasle osebe. Tako so avtosedeži nastali kot pomanjšana različica sedežev za odrasle osebe. Posnemali so jih v vseh varnostnih in drugih lastnostih. Naslednji korak je bila njihova uveljavitev. Z obvezno uporabo se je njihovo število povečalo, s tem so razvojni oddelki tovarn dobili razvojni potencial, starši in drugi uporabniki so bili deležni vedno novih izkušenj in koristnih spoznanj, razne organizacije, ki imajo za cilj izboljšanje varnosti v cestnem prometu so z odgovornim nadziranjem, preizkusi, osveščanji pripomogli k tako spodbujanju novih odkritji ter krepitvi razvojnega potenciala, kot pravilni uporabi v vozilih.

 Avtosedeži so s pomočjo vse množice razvojnih spodbud doživeli nemalo sprememb. Varnost, ki jo imajo avtosedeži v samih lastnostih pa je zagotovljena s pravilnim nakupom. Proizvajalci so se pri svojem razvojnem potencialu poleg zahtevanih varnostnih elementov zavedali tudi različnih okusov, potreb, funkcij in drugih lastnosti, ki jih kupci ob nakupu iščejo in zahtevajo. Same lastnosti med drugim pripomorejo k preprostejši izbiri. Lep primer so skupine, v katere so avtosedeži razvrščeni, s tem nam govorijo o okvirni primernosti za določenega otroka. Avtosedeži primerni za določenega otroka ustrezajo njegovi velikosti, teži in starosti. Največkrat so narejeni na podlagi fizičnih lastnosti širše populacije otrok. Kar pomeni, da vsem otrokom ne ustrezajo najboljše. Odločitev je v takem primeru prepuščena kupcem, med katerimi so največkrat starši. Odločitev o primernosti avtosedeža otrokovi velikosti, teži in starosti, bo v primeru starševske izbire nekoliko lažja, saj starši najbolje vedo kako je otrok velik in težek v primerjavi z vrstniki. Pri tem si bodo lahko pomagali tudi po nakupih drugih dobrin, ki so otrokom individualno prilagojene. V vsakem primeru pa je modro, da so avtosedeži pred nakupom preizkušeni v trgovini. Preizkusiti je modro paleto lastnosti, ki se navezujejo tako na otroka, kot na uporabnost in praktičnost. Poleg primernosti otrokove starosti, velikosti in teže je treba preizkusiti tudi nameščanje avtosedeža v avto. Tako se bomo odločili za model, ki najbolje ustreza našemu vozilu kot tudi ustreza našim pričakovanjem. V primeru nejasnosti nam bo zagotovo znal svetovati prodajalec, ki ima veliko izkušenj.