Gradnja dimnikaGradnja dimnika je pomemben del sistema za ogrevanje.

Čeprav gradnja dimnika ni težka, Vam svetujemo, da najprej izberete katero vrsto in sistem dimnika želite imeti, nato na kateri strani strehe naj bo, potem kakšna bo zaščita pred snegom. Pri sistemih lahko izbirate med enojnim ali dvojnim.

V kolikor ste se odločili za dimniški sistem, ki ima zaključne ploščice iz aluminija, to raje prepustite strokovnjakom. Položaj dimnika se določi glede na to kakšna je strešna konstrukcija, pomembne so tudi višine priključkov in položaj. Spremembe dimnika Vam lahko povzročijo dodatne stroške.

Pravilna gradnja dimnika se izvede po naslednjem postopku: najprej na položaju, kjer želite imeti dimnik morate izolirati ploščo, da boste na njo lahko postavili podstavek iz betona. Potem nanesite malto in vzemite prvi del dimnika ter ga zarežite s brusilko in ga namestite. Na koncu pojdite z vodno tehtnico na vsako stran, da boste videli kako izgleda.

Vendar, ko boste gradili hišo, dajte tudi nekaj pozornosti na to kakšna naj bo gradnja dimnika, vmes lahko razmislite katero kurilno napravo bi imeli in s kakšnim gorivom boste kurili. Dimnik mora biti odporen na visoke ter nizke temperature, zaščiten mora biti pred požarom.

Gradnja dimnika se ne sme začeti brez nameščene kurilne naprave.