Parodontolog bo poskrbel za morebitne težave z dlesnimi, kdo je parodontolog, pa izveste v nadaljevanju. Pri paradontologiji gre za vejo dentalne medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem parodontalne bolezni. Torej, bolezni podpornih struktur zob pod kar uvrščamo zobno meso, kosti in vlakna, ki vežejo zob na kost. V kolikor te bolezni ne zdravimo pravočasno, lahko pripelje do popolne izgube zob. Ko zobozdravnik prepozna težave povezane z dlesni nam sprva svetuje in da napotke o ustni higieni, v kolikor pa so težave bolj resne pa zdravljenje prevzame parodontolog, ki sestavi načrt zdravljenja glede na to v kakšni fazi je razvoj bolezni.

 parodontolog

Parodontologija se tako predvsem ukvarja z zdravljenjem dlesni. Po ocenah strokovnjakov ima danes večina ljudi probleme z eno od oblik bolezni dlesni. Ena od teh oblik je parodontitis, s to besedo označujemo vnetje dlesni. Ta običajno nastane, ker se mikroorganizimi, torej razne bakterije prilepijo na površino zoba in v žepke okoli zoba. Tam pa so idealni pogoji, da se bakterije namnožijo in tako povzročijo težave. V kolikor imunski sistem ni dovolj močen, da bi problem saniral pa pride do vnetja. Parodontolog sprva ozavešča o razvoju te bolezni, ki lahko privede tudi do izgube zob. Poleg slabe ustne higiene k nastanku parodontitisa prispeva tudi genetika, parodontitis je namreč lahko tudi podedovan. Večino primerov se uspešno pozdravi že samo s skrbjo za boljšo ustno higieno, vendar pa je v skrajnih primerih potrebna tudi operacija.

Parodontitis ne spremlja vedno bolečina, vendar pa je velikokrat ravno to razlog za obisk zobozdravnika in kasneje parodotologa. V kolikor se vam dozdeva, da bi lahko imeli prve znake te bolezni, ki se odražajo v krvavečih dlesnih med ščetkanjem ali splošno pordelih dlesni, se hitro prijavite na pregled. Poskrbite, da parodontitis ne bo imel vstopa v vaše življenje. Spletni portal Doktor 1A vam bo pomagal, da si kar najbolj enostavno organizirate zdravljenje pri katerem pa vam bo pomagal izbrani parodontolog.