Morfologija vam pomaga ugotoviti, kaj se dogaja z vašim otrokom znotraj vas v zgodnjih dneh in še kasneje. Morfologija bo opravila meritve, ki bodo pomagale oceniti starost vašega otroka. Preverili bodo tudi otrokov srčni utrip in ritem. Morfološki pregled vam lahko tudi pove, koliko otrok je v vaši maternici in kje leži vaša posteljica. Odvisno od položaja vašega otroka vam lahko morfologija pove tudi spol otroka, če ga želite vedeti. Eden od ciljev rutinskega morfološkega pregleda je ponuditi varen in dostopen test, ki vam zagotovi več informacij o vašem še nerojenem otroku.

morfologija

Medtem ko vas lahko ultrazvočni pregledi prepričajo, da se vaš otrok normalno razvija, lahko tudi izveste, da ima vaš otrok strukturno nepravilnost. Zato je dobro, da preden opravite test, razmislite, zakaj ste se odločili zanj in kako se boste počutili, ko boste prejeli rezultate. Razmislite tudi o tem, s kom želite razpravljati o tej pomembni odločitvi, so to vaš partner, prijatelj ali družinski član ali zdravstveni delavec, kot je vaš osebni zdravnik ali babica, vse to so dobre možnosti.

Morfologija vam ne bo povedal ničesar o morebitnih genetskih težavah, ki bi jih lahko imel vaš otrok. Če vas skrbijo genetske bolezni, se lahko pogovorite s svojim zdravnikom ali babico o presejalnih ali diagnostičnih testih za te bolezni. Morfologija se izvaja tako, da pregled običajno opravi ultrazvočni tehnik, ki je posebej usposobljen za pregled vašega otroka. Včasih lahko pride tudi eden od zdravnikov specialistov, da pregleda vašega otroka in tako pridobi čim več informacij.

Najbolje je eno uro pred pregledom popiti 3 kozarce vode in jih nato zadržite. To je zato, ker s polnim mehurjem lažje vidijo slike. Druge klinike priporočajo, da jeste in pijete kot običajno. Morfologija se naredi tako, da sonograf na vaš trebuh namaže nekaj gela, preden bo na vaši koži uporabil sondo, imenovano pretvornik, da ustvari slike vašega otroka. Impulzi zvočnih valov se bodo premikali od pretvornika in se odbijali od vašega otroka ter ustvarjali odmeve. Računalnik nato te odmeve spremeni v slike. Tako boste lahko videli otroka in se veselili prihodnjih mesecev.