Poceni lesni peletiCena kurilnega olja strmo narašča. Ozaveščanje o njegovem vplivu na okolje je vse močnejša. Kako se torej izogniti visokim stroškom ogrevanja, hkrati pa imeti neškodljivi vpliv na okolje? Poceni lesni peleti so odgovor na to vprašanje.

Peleti so gorivo iz biomase, saj jih ustvarijo iz žagovine in lesenega prahu. Imajo obliko valjčka. Narejeni so iz različnih vrst lesa, največkrat smreke, bukev, jelke ali hrasta. Namenjeni so kurjenju s sodobnimi pečmi na pelete. Poceni lesni peleti nam pripomorejo k znižanju stroškov ogrevanja. Dobavljivi so v 15 kg vrečah ter tako imenovanih big bagih. Na trgu obstaja veliko ponudnikov peletov. Za eno vrečo moramo odšteti okoli 4 evre. Dva kilograma peletov vsebuje toliko energijske vrednosti kakor en liter kurilnega olja, katerega cene na trgih znašajo približno en evro. To je sicer zgolj povprečna ocena, saj je energijska vrednost peletov odvisna tudi od vrste lesa, ki ga uporabimo, postopkov izdelave, vsebnosti vlage ter raznih dodatkov.  Za skladiščenje porabimo tudi bistveno manj prostora kot napr. pri polenih. Vse to so dobri dokazi, da so poceni lesni peleti res pravo gorivo za naš dom. Poceni lesni peleti so prijazno gorivo tudi za okolje, saj ne vsebujejo kemičnih dodatkov, vsebnost pepela pa je minimalna. Njihov transport v gorilnik je zelo enostaven, saj poteka povsem avtomatsko, podobno kot pri pečeh na kurilno olje ali plin.

Ugodne peči na pelete so res odlična investicija za dom in okolje. V Sloveniji gozdovi predstavljajo kar 58 % površine, zato država spodbuja uporabo peletov z visokimi subvencijami pri nakupu teh peči. Morda je pravi čas, da se za to odločite tudi vi!