Tople pomladne temperature in obilno deževje, ki smo mu priča v zadnjih dveh mesecih, povzročajo izredno hitro rast trave. Zelenice in travnike je tako to pomlad potrebno skorajda neprestano urejati in kositi. Da vam košnja letos ne bi povzročala težav in slabe volje, je nujno, da uporabljate dobre samohodne baterijske kosilnice. V kolikor tovrstne kosilnice še nimate, se vam je stara morda obrabila ali pa si zgolj želite nove, smo pripravili nekaj nasvetov, kakšno samohodno kosilnico izbrati.

Za začetek pa razdelajmo, kako se samohodna baterijska kosilnica razlikuje od ostalih kosilnic ter kakšne so njene prednosti.

Zakaj so samohodne baterijske kosilnice prava izbira?

Čeprav so v poplavi traktorskih in robotskih kosilnic številni mnenja, da so samohodne kosilnice starodobne in neuporabne, imajo kar nekaj prednosti, ki niso zanemarljive. To pa še posebej velja, če pogledamo samohodne baterijske kosilnice.

Ena izmed njihovih večjih prednosti je zagotovo ta, da so izredno enostavne za uporabo, lahke in kompaktne. Košnja pa je hitra in učinkovita. Delujejo namreč na baterijo oziroma akumulator, kar pomeni, da za košnjo ne potrebujejo nobenega goriva in nobenega motorja. Prav tako pa ne potrebujejo nobenega napajanja ali kabla.

To pomeni, da so izredno varčne in omogočajo nizke stroške ter enostavno vzdrževanje, saj tudi motorja ni potrebno popravljati. Ker samohodne baterijske kosilnice delujejo brez goriva pa prav tako v zrak ne spuščajo emisij in so tako prijazne tudi do okolja.

Ampak to še ni vse, omenimo lahko še zložljivost kosilnice, kar pomeni, da lahko samohodno kosilnico zložite in pospravite praktično v vsak kotiček vaše hiše. Zadnja lastnost pa je ta, da boste lahko kosili tudi ob slabi vidljivosti – zgodaj zjutraj, zvečer, pa tudi ob pomanjkanju svetlobe. Tovrstne kosilnice imajo namreč vgrajene celo sodobne LED luči.

samohodne baterijske kosilnice

Samodejni pogonski sistem

Pa tudi samo dejstvo, da so kosilnice samohodne se dan danes zelo razlikuje od tega, kakšne so bile samohodne kosilnice nekoč. Tedaj je namreč bilo potrebno tovrstne kosilnice še vedno močno potiskati po zelenici. Zdaj pa je samohodnost izredno dodelana in se pravzaprav skorajda same sprehajajo oziroma jih je treba samo narahlo voditi po travi.

Vgrajen imajo namreč samodejni pogonski sistem, ki omogoča popolno kontrolo nad samim delovanjem. Sistem EGO Power + pa jim omogoča izredno moč in hitro košnjo, zaradi česar se brez težav kosajo tudi s premium predstavniki bencinskih kosilnic ali jih celo prekašajo.

Na tak način so samohodne baterijske kosilnice pravzaprav sinonim za revolucionarno moč in zmogljivost.

Baterija z odlično zmogljivostjo in dolgo življenjsko dobo

Poleg vsega zgoraj navedenega, pa je zagotovo treba izpostaviti še to, da tudi bojazni glede premajhne zmogljivosti baterije v teh kosilnicah niso potrebne. To da bi lahko z baterijskimi kosilnicami pokosili samo majhne zelenice ali vrtičke, namreč že dolgo ne velja.

Pri Vrtni-stroji.si so na voljo samohodne baterijske kosilnice, s katerimi je mogoče pokositi tudi do 1200 kvadratnih metrov zelenice. Baterije imajo hkrati dolgo življenjsko dobo in so izredno varčne. Njihova prednost pa je tudi ta, da imajo univerzalno združljivost, kar pomeni, da se jih lahko uporabi tudi v drugih strojih.

Zaradi kakovostne baterije so posledično tovrstne kosilnice primerne tudi za težje dostopne in zahtevnejše terene, kamor recimo traktorske ali robotske kosilnice ne morejo.

samohodne baterijske kosilnice

Vrste samohodnih baterijskih kosilnic

Samohodne baterijske kosilnice so torej še zdaleč od tega, da bi šle v pozabo. Kljub temu pa je treba poleg prednosti tovrstnih kosilnic izpostaviti še, da obstajajo različne vrste samohodnih akumulatorskih kosilnic. Ločijo se predvsem po višini in hitrosti košnje ter po tem, kakšno vrsto motorja imajo ter kakšen samohodni sistem je vgrajen.

Na spletni strani Vrtni-stroji.si najdete tako izredno močne samohodne baterijske kosilnice, primerne za vse terene, kot tudi tiste manj močne in primerne bolj za manjše zelenice oziroma domačo rabo. Prav tako pa so na voljo raznovrstne kosilnice, ki omogočajo več hitrosti košnje ter različno nastavljive višine košnje.

Med najbolj osnovnimi kosilnicami v njihovi ponudbi bi lahko izpostavili model EGO Power+ LM1702E-SP – KIT, ki ima šest višin košnje, 42 centimetrsko širino reza ter 224 vatno baterijo. Najbolj močen model kosilnice v ponudbi pa je Z6 Zero Turn baterijska kosilnica EGO Power+ ZT4201E-S VOLAN – KIT, ki omogoča kar 10 različnih višin ter 107 centimetrski rez, baterija pa je 280 vatna. A to še ne pomeni, da je osnovni model kaj slabši, izbira kosilnice je odvisna le od potreb košnje in želja posameznikov.

Koliko stane kakovostna samohodna kosilnica?

Prav tako od potreb in želja je naposled odvisen tudi znesek, ki ga boste odšteli za novo kosilnico. Glede na vrste kosilnic, se namreč razlikujejo tudi cene.

Tiste osnovne samohodne akumulatorske kosilnice lahko dobite že za nekje 500 evrov oziroma do približno 1000 evrov. Za najbolj sodobne in močne modele pa lahko odštejete tudi po 5000 evrov in več. vas bo stala nekje med dobrih 500 evrov do slabih 1000 evrov. Katero izbrati, je torej odvisno popolnoma od vas oziroma od tega, kako veliko zelenico imate. Da bo odločitev lažja, pa se lahko obrnete tudi na strokovnjake podjetja Vrtni-stroji.si, ki vam bodo posredovali vse koristne informacije, ki jih potrebujete pri končni odločitvi o nakupu.

Kaj torej še čakate? Izberite sodobno baterijsko kosilnico in naj košnja postane užitek!

samohodne baterijske kosilnice