Plinski žari predstavljajo hiter in učinkovin način peke za vse ljubitelje peke na prostem, saj so praktični za uporabo in primerni za pripravo mnogih jedi. Postavite jih lahko na različna mesta in tako v peki uživate bodisi na vrtu, balkonu ali terasi.

Izdelava in prodaja plinskih žarov je v domeni različnih proizvajalcev ter specializiranih prodajaln, zato vam v tem članku predstavljamo njihove osnovne značilnosti ter nekaj nasvetov pri izbiri vašega novega žara.

Osnovne značilnosti in delovanje

Plinski žari so naprave, ki se uporabljajo za pečenje ali kuhanje hrane na prostem. Delujejo podobno kot tradicionalni žari na oglje, vendar z uporabo plina (najpogosteje propana ali zemeljskega plina) kot vira goriva.

Delovanje plinskih žarov je preprosto, a učinkovito. Plin iz rezervoarja ali plinske povezave se sprosti v gorilnike žara, kjer se vname s pomočjo vžigalne iskre ali električne vžigalne naprave. Ta plamen nato segreva rešetke ali litoželezne plošče, na katerih se pripravlja hrana.

Osnovne značilnosti

 1. Gorilniki: Plinski žari imajo običajno več gorilnikov, ki se lahko individualno nadzorujejo. To omogoča enakomerno porazdelitev toplote po celotni kuhalni površini ali pa ustvarjanje različnih toplotnih “con” za različne vrste hrane.
 2. Nadzor temperature: Plinski žari omogočajo natančen nadzor temperature. Z vrtljivimi gumbi lahko enostavno prilagajate višino plamena, s tem pa toploto žara.
 3. Vžigalni sistem: Večina plinskih žarov ima električni vžigalni sistem, ki omogoča enostaven in hiter zagon.
 4. Rešetke za peko: Rešetke na plinskih žarih so običajno izdelane iz materialov, ki zagotavljajo enakomerno porazdelitev toplote in dolgotrajno vzdržljivost.
 5. Sistem za zbiranje maščob: Plinski žari vsebujejo tudi sistem za zbiranje maščob, kar zmanjšuje možnost požara in olajša čiščenje.
 6. Kolesa za prenos: Mnogi plinski žari imajo kolesa, ki omogočajo enostaven prenos žara na različne lokacije.

Vse te značilnosti omogočajo, da so plinski žari izjemno prilagodljivi in učinkoviti za široko paleto kuharskih potreb in preferenc.

Kljub temu pa je pomembno vedeti, da zahtevajo redno čiščenje in vzdrževanje, da ostanejo varni in učinkoviti. Prav tako je v izogib morebitnim nevarnostnim nujna previdnost pri upravljanju s plinskimi rezervoarji.

Plinski žari so priročna in varna izbira za enostavno pripravo hrane na prostem

Prednosti plinskih žarov

Ena izmed največjih prednosti je zagotovo njihova izjemna hitrost segrevanja, zaradi katere jih lahko pogosteje uporabljamo. Zaradi natančnega nadzora temperature, ki jo lahko reguliramo s preprostimi gumbi za nastavitev, omogočajo optimalno pripravo različnih vrst hrane.

Precej enostavno je tudi čiščenje in vzdrževanje, saj pri tem ni potrebno skrbeti za odstranjevanje pepela. So tudi zelo priročni in zlahka jih prenašamo z enega mesta na drugega. Plinski žari veljajo tudi za varnejše od žarov na oglje, saj za delovanje ne potrebujejo odprtega ognja, ki bi lahko povzročil požar. Zaradi natančnega nadzora temperature je tudi manj verjetnosti, da pride do zažgane hrane.

Vseeno pa je treba poudariti, da je izbira med plinskim žarom in žarom na oglje pogosto stvar osebnega okusa. Nekateri ljudje prisegajo na priokus hrane, ki ga ustvarja priprava na oglju, medtem ko drugi cenijo udobje in nadzor, ki ga ponujajo plinski žari.

Nakupni nasveti – Kaj iskati pri izbiri plinskega žara

Potrebe in želje pri izbiri žara se razlikujejo od posameznika do posameznika, zato mora vsak pri sebi najprej pretehtati in ugotoviti, kakšen žar potrebuje – plinski žar ali žar na oglje.

V primeru velikega vrta se veliko ljubiteljev kuhanja na prostem odloča za kamniti žar na oglje, tisti, ki pa imajo s prostorom določene omejitve, pa najraje posegajo po plinskem žaru. Plinski žari so navsezadnje res enostavni za premikanje z ene na drugo lokacijo ter nudijo vrsto prednosti.

Če se odločite za nakup plinskega žara, vam pri izbiri priporočamo, da upoštevate nekaj ključnih dejavnikov:

 1. Velikost: Velikost žara mora ustrezati vašim kuharskim potrebam in prostoru, ki ga imate na voljo. Če pogosto kuhate za večje skupine, je večji žar morda boljša izbira, medtem ko bi bil manjši žar primernejši za manjše družine ali pare.
 2. Število gorilnikov: Število gorilnikov vpliva na raznolikost in prilagodljivost kuhanja. Več gorilnikov omogoča, da na različnih delih žara nastavite različne temperature, kar je idealno za pripravo različnih vrst hrane hkrati.
 3. Material: Materiali, ki se uporabljajo za izdelavo žara, vključno z rešetkami za peko, morajo biti trpežni in odporni na vremenske vplive. Nerjaveče jeklo in lito-železo sta pogosta izbira zaradi svoje trpežnosti in učinkovitega prenosa toplote.
 4. Dodatne funkcije: Dodatne funkcije, kot so stranski gorilniki, vgrajeni termometri, sistem za zbiranje maščob, lahko izboljšajo izkušnjo kuhanja. Razmislite o tem, katere funkcije bi lahko bile za vas koristne.
 5. Varnost: Preverite, ali ima žar varnostne funkcije, kot so stabilne noge ali kolesa z zavorami, robustne ročaje in pokrove ter dobro oblikovane sisteme za zbiranje maščob, ki preprečujejo ognjene izbruhe.
 6. Ocene drugih uporabnikov: Pred nakupom preberite ocene in mnenja drugih uporabnikov. To vam lahko pomaga razumeti, kako žar deluje v praksi in ali ima kakšne skrite pomanjkljivosti.
 7. Garancija: Preverite, ali izdelek prihaja z garancijo. To vam lahko zagotovi dodatno zaščito v primeru težav ali okvar.
 8. Vrsta goriva: Plinski žari običajno delujejo na propan ali zemeljski plin. Propan je prenosljiv in enostaven za uporabo, vendar zahteva redno polnjenje ali zamenjavo rezervoarjev. Zemeljski plin je bolj ekonomičen in nudi neomejeno oskrbo, vendar zahteva stalno povezavo z domačo plinsko linijo, kar lahko omeji lokacijo postavitve žara.
 9. Vzdrževanje: Vsak žar potrebuje redno vzdrževanje. Pred nakupom preverite, ali so deli žara, kot so gorilniki, rešetke in sistem za zbiranje maščob, enostavni za čiščenje ali zamenjavo.
Pri izbiri upoštevajte vaše prostorske omejitve

Ne pozabite, da je najpomembnejše, da žar ustreza vašim osebnim potrebam in željam. Vsaka oseba ima druge preference, zato žar, ki bo idealen za eno osebo, ne bo ustrezal drugi. Dobro razmislite o svojem slogu kuhanja, vrstah hrane, ki jih običajno pripravljate, in kje ter kako pogosto žar nameravate uporabljati.