Sedežne garnitureV zadnjem času  se pojavlja na trgu čedalje več proizvajalcev oblazinjenega pohištva, ki uporabljajo različne tehnike in materiale pri proizvodnji. Kvalitetne sedežne garniture najdete tako, da podrobno preučite ponudbo različnih ponudnikov. In čeprav veliko vemo o zdajšnjih sedežnih garniturah, pa ponavadi znanje o njih skozi zgodovino ponavadi šepa. Prve znane garniture datiramo v polovico tretjega tisočletja pred našim štetjem in lahko si mislimo, da to niso bile kvalitetne sedežne garniture. Skozi čas so se seveda razvijale v različnih slogih in se sčasoma razvile v prava umetniška dela in zelo kvalitetne sedežne garniture.

V prvem desetletju 19. stoletja so kvalitetne sedežne garniture zaznamovane z raznolikostmi in novimi iskanji, ki jih zaznamo na področju pohištvenega oblikovanja. Označujemo jih za začetke modernega oblikovanja, saj so te spremembe znanilke industrijskega oblikovanja, ki se je razvilo kmalu po tem. V času moderne se razvije tehnika krivljenja lesa, ki postavi temelje bodoči industrijski obdelavi lesa in množični izdelavi lesenih izdelkov. V času prehoda v novo stoletje, so se oblikovalci mučili z vprašanjem, kako bi izdelovali ceneno pohištvo in eden izmed njih je bil tudi Riemerschmid, ki je prvi osnoval delavnico, kjer so strojno izdelovali pohištvo. Najprej so se razvili stoli, ki se jih je dalo serijsko proizvajati, ter stroje, ki so imeli prvine tapeciranja, tako da so omogočili proizvodnjo prve kvalitetne sedežne garniture. Nadaljnji razvoj pa je omogočil tudi prvo standardizirano pohištvo.

Med prvo in drugo svetovno vojno je bila industrija pohištva ter proizvodnja kvalitetne sedežne garniture čedalje bolj pomembna. Uporabljali so masiven les, pa tudi druge materiale. Začela se je uveljavitev skandinavskega sloga pohištva, ki je kazalo veliko spoštovanje do lesa in usnja pri izdelavi različnih delov pohištva. Razvoj industrije je povzročil velik napredek na veliko področjih. Kmalu po drugi svetovni vojni se je razvila industrijska proizvodnja ivernih plošč, ki je še dandanes osnovna značilnost pohištvene industrije.