Kaj so sirotkine beljakovine? Sirotkine beljakovine so prehranski dodatek, ki ga predvsem uporabljajo športniki, body bilderji ali astronavti. So ključnega pomena pri uspehu športnika in pri zgledu. Namreč ko opravijo svoj dnevni trening, morajo takoj zaužiti obrok poln z beljakovinami.

sirotkine beljakovine

Včasih za cel pripravljen obrok človek pač nima časa, zato si zmešamo napitek, ki vsebuje sirotkine beljakovine. Sirotkine beljakovine so namenjene vsem, ki dobro prenašajo mlečne izdelke in želijo povišati vnos beljakovin na preprost način, brez da bi zaužili prekomerno količino kalorij. Sirotkine beljakovine so pridelane predvsem po naravnem postopku, ta pa seveda ni zapleten, saj je podoben pridelavi sirov in skute. Kje se torej vse začne?

Pridelava se začne pri mleku. Sirotkine beljakovine so del mleka. So predvsem hitro prebavljive, vodotopne in raztopljene v mlečni kislini. So nekako tekoči del mleka saj odtečejo s tekočo sirotko, ki se loči od sesirjene suhe snovi. Sirotka je pomembna za nadaljnjo izboljšavo živil. Nekaterim beljakovinam je dodan okus, sladkor. Posledično pa tako zaužijemo več kalorij, kar pa za nas ni dobro. Preveč predelani ali umetni izdelki niso dobri za naš želodec in prebavni sistem. Bolje je, da pred nakupom pogledamo etiketo, kjer piše iz česa je izdelek pridelan. Pozanimati se moramo, kakšni so naši cilji in nameni ter zakaj se sploh odločamo za nakup sirokinih beljakovin.

Nepredelana sirotka je izjemno reven vir beljakovin in ta vsebuje predvsem mlečni sladkor, ta pa nedvomno ni dober za nas. Sirotkini praški pa niso nič slabega, obstajajo namreč že stoletja. Sodobna živilska tehnologija nam omogoča vse te izdelke, ki imajo dolg rok trajanja. Pred nakupom se pozanimajte kakšen prašek si želite, saj jih obstaja več vrst. Če pa ne uživate mlečnih izdelkov to ni problem, saj obstajajo tudi veganske beljakovine, ki so lahko tudi boljše in bolj zdrave za naše telo. Te so manj predelane in lažje za prebavo.