Če imamo srečo nam zobnega aparata ne bo treba uporabljati. Lepi naravni zobje so naravni in poravnani. Seveda včasih nam narava ne da, kar smo si želeli, v našem primeru poravnani zobje, ampak vse se da popraviti. Zobni aparat je dandanes nekaj vsakdanjega saj ga je treba nositi nekaj časa, da so rezultati vidni.

zobni aparat

Zobni aparat deluje na zobje z neko silo, ki ni premočna in zelo počasi premika zob v želeno smer dokler niso zobje lepo naravnani. Imamo pa seveda različne zobne aparate za različne potrebe ljudi. Zobni aparat je namenjen za otroke kot tudi za odrasle, saj današnja ortodontija ponuja prijazne neboleče zobne aparate. Izbira zobnega aparata je odvisna predvsem od zobozdravnika, saj le on dobro ve kaj je najboljše za naše zobe. Moramo vedeti, da je vsak primer drugačen in da je zdravljenje nepravilnosti odvisno od našega stanja zob. Časovno je treba zobni aparat nositi nekaj mesecev, za večje težave pa je treba zobni aparat nositi tudi nekaj let. Je pa res da so končni rezultati pred in po nošenju zobnega aparata bistveno veliki in se tudi zato veliko strank odloča za zobni aparat. S strani pacienta mora ta upoštevati ortodontove napotke in skrbeti za odlično ustno higieno, da je na koncu zdravljenje uspešno. V primerjavi z ostalimi zobnimi aparati daje najboljše rezultate fiksni zobni aparat, saj je zelo močno in čvrsto pritrjen na zobe. Namenjen je predvsem nošenju za daljša časovna obdobje in pa za večje popravke.

Med zobne aparate, ki so fiksni pa še štejemo lingvalni zobni aparat, ki pa je prilepljen na notranjo stran zob, torej se ga ne vidi. Lingvalni aparat je tudi prijaznejši do pacienta zaradi manjše sile na zobe ter lažjega čiščenja  ustne higiene. Obstaja pa tudi snemni aparat za zobe, ki ga lahko sami vstavimo ter odstranimo. Za snemni aparat je priporočljivo nošenje vsaj 22 ur, 2 uri pa ga lahko imamo zunaj, da ga očistimo in pojemo kakšen obrok.