beljakovineBesedo beljakovine praktično vsi poznamo, ne ve pa vsak, kaj te sploh so in kako nam pomagajo pri delovanju organizma. Glede na to, kako so pomembne, morda ne bi bilo slabo vedeti kaj več o njih, še posebej pa se morajo o tej temi podučiti tisti, ki želijo z rednim obiskovanjem fitnesa storiti kaj za svoje telo, naj gre za hujšanje ali pa pridobivanje mišične mase. V vsakem primeru pa je poznavanje beljakovin in njihovega vpliva nujno za tiste, ki želijo živeti zdravo, v kar spada seveda tudi uravnotežena prehrana. Poznamo tudi različne diete, ki sestojijo v veliki meri ali celo izključno iz beljakovin, med temi je na primer tako imenovana beljakovinska dieta.

Beljakovine so ključen del naše prehrane, saj brez njih ne moremo preživeti. Nujno potrebne so za delovanje našega organizma, poleg tega pa sestavljajo tkiva, kosti in mišice. Za obiskovalce fitnesa je torej pomembno, da z zadostnim vnosom beljakovin poskrbijo za gradbeni material, ki ga energija iz ogljikovih hidratov ob vadbi spremeni v izklesane mišice. Vsi ostali pa bodo beljakovine z veseljem zaužili zato, da bo njihovo telo delovalo optimalno. Z veseljem, pravimo, saj so beljakovine v številnih okusnih jedeh, med drugim v praktično vseh živilih živalskega izvora, stročnicah in oreščkih. Živila živalskega izvira vsebujejo vse esencialne aminokisline, medtem ko je pri živilih rastlinskega izvora potrebno jedi kombinirati, da zares poskrbimo za vse potrebne aminokisline. A vegetarijanci in vegani se nimajo česa bati – beljakovine iz rastlinskih virov povsem zadostujejo potrebam človeškega organizma, potrebujemo le kombinacijo več jedi.

Za nivo beljakovin v telesu nam ni treba pretirano skrbeti, če se prehranjujemo zdravo in uravnoteženo, ter če je naša prehrana dovolj pestra. Bolj morajo biti na te snovi pozorni profesionalni športniki in tisti, ki želijo z dodajanjem beljakovin pospešiti pot do izklesanega telesa. V tem primeru se priporoča uživanje dodatnih beljakovin, tudi v obliki prehranskih dodatkov.