Današnji svet stremi k popolnosti na vsakem koraku, pa naj bo to pri delu ali pa pri izgledu človeka, kamor seveda spada tudi popoln nasmeh. Če imate to nesrečo, da so vam izpadli zobje in ste torej »škrbasti«, potem je implantat oz. zobni vsadek idealna rešitev za vas. Z implantati boste ponovno dobili samozavest in ne bo vam več treba skrivati nasmeška, zato nikar ne oklevajte – že danes obiščite svojega zobozdravnika in se pozanimajte o možnostih pridobitve zobnega vsadka (ali več njih).

Z implantati do samozavestnega nasmeha

V preteklosti, ko zobozdravstvo še ni bilo razvito, so ljudje, ko so jim zaradi različnih vzrokov izpadli zobje, pač hodili naokoli s škrbastimi usti. Lepotni ideali takrat še niso bili tako vseobsežni oz. razviti, zato se s tem niso pretirano obremenjevali. A kot že rečeno, so dandanes lepotni ideali vse zahtevnejši in ljudje smo jih v veliki meri ponotranjili, zato je marsikoga sram hoditi naokoli z manjkajočimi zobmi. Hvala bogu se je zobozdravstvo že dodobra razvilo, zato manjkajoči zobje niso več problem.

Implantati ali zobni vsadki so ena izmed najsodobnejših oblik zdravljenja brezzobosti. Poleg tega se implantat lahko uporabi tudi za podporo mostov in zobnih protez. Implantat je narejen iz titana, saj ta material omogoča izvrstno vraščanje (strokovno rečeno osteointegracijo) implantata v kost. Ko se implantat enkrat vraste v čeljustno kost, nihče več ne bo vedel, ali so to vaši pravi zobje ali gre za zobne vsadke.

implantat
Implantati ali zobni vsadki so ena izmed najsodobnejših oblik zdravljenja brezzobosti, njihova kakovost pa je odvisna od mikro- in makrotopografije.

Kako je s kakovostjo implantatov?

Marsikdo najbrž misli, da država izdelave implantata igra bistveno vlogo pri sami kakovosti izdelka. A implantat nima nobene veze s tem, kje je narejen – kakovost implantata je namreč odvisna od mikro- in makrotopografije. Naj pojasnimo za kaj gre – makrotopografija je povezana s samo obliko zobnega vsadka, torej ali je konična ali cilindrična. K makrotopografiji sodi tudi oblika navojev in konice ter oblika povezave s protetično nadgradnjo. Implantati oz. zobni vsadki se morajo namreč popolnoma prilegati protetičnemu nosilcu. Mikrotopografija pa se navezuje na površinsko obdelavo implantata, česar prav tako ne gre zanemariti. Površina zobnega vsadka je namreč v stalnem stiku s kostjo in na nek način sodeluje pri procesu zraščanja vsadka s kostjo.

Kakšna je cena zobnih vsadkov v Sloveniji?

O enotni ceni zelo težko govorimo, saj je ta odvisna od več dejavnikov. Velik vpliv na ceno storitve ima denimo oblika, material in druge specifike samega zobnega vsadka. Na splošno velja, da boste morali za zobne vsadke nekoliko globlje seči v žep, a priznajte si, da je bolje odšteti nekoliko več denarja kot pa hoditi naokoli s škrbastimi zobmi. Tudi prehranjevali se boste bistveno lažje, če boste imeli na voljo vse zobe.

Mnogi ljudje so mnenja, da so zobozdravstvene storitve pri nas veliko predrage, zato se odločijo za zdravljenje v tujini, denimo na sosednjem Hrvaškem, kjer naj bi bile tovrstne storitve mnogo bolj poceni. Prvotna cena se morda resda zdi nižja kot pri nas, a vendar morate temu prišteti še vse ostale stroške. Pomislite, koliko boste morali odšteti za gorivo vsakokrat, ko se boste peljali na pregled oz. zdravljenje v tujini – to je velik problem sploh v današnjih časih, ko se vse draži, cene goriv pa stalno variirajo. Prav tako se je že velikokrat izkazalo, da na račun cene trpi kvaliteta storitev – lahko da so implantati pri sosedih cenejši, a je storitev opravljena površno oz. nekvalitetno, kar pomeni, da se boste morali velikokrat vračati k izbranemu izvajalcu storitve v tujini, to pa lahko znatno poviša začetne stroške (več denarja boste morali odšteti za bencin, vsako popravljanje ali nadgradnja implantata seveda nekaj stane itd.). Na koncu se izkaže, da bi bilo veliko ceneje, če bi si implantat omislili v Sloveniji.

implantat
Mnogi ljudje so mnenja, da so zobozdravstvene storitve pri nas veliko predrage, zato se odločijo za zdravljenje v tujini.

Implantati oz. zobni vsadki so torej odličen izum zobozdravstva, zahvaljujoč kateremu ne rabimo hoditi naokoli z manjkajočimi zobmi. Implantati so najsodobnejši način odpravljanja brezzobosti, res pa je, da niso najbolj poceni. A dejstvo, da boste imeli vse zobe, ki vam bodo omogočili spodobno prehranjevanje, zagotovo odtehta začetno investicijo. Cena ni enotna, saj je odvisna od več dejavnikov, nikakor pa ne velja, da so tovrstne storitve v tujini bistveno cenejše – če jim prištejete vse stroške, ki jih boste imeli z gorivom, boste na koncu plačali še celo več, kot pa če bi se zdravili v Sloveniji.