Prodaja podjetij se razlikuje od prodaje izdelkov. Ne moreš kar sredi ulice oglaševati in govoriti “prodam podjetje”. Pri prodaji podjetij, delajo ljudje kar ogromno napak, zna se zgoditi tudi da podjetja potem nihče ne bo kupil, ali pa da bo podjetje začelo propadati ker ste izblebetali vse vaše poslovne skrivnosti “potencialnemu kupcu”, on pa je te informacije zlorabil. V tem članku vam bomo predstavili v petih korakih na kratko predstavili “kako prodam podjetje“.

prodam podjetje

1. korak – Na kaj moram paziti preden prodam podjetje

Opraviti morate ustrezne priprave. Ena je, da vpišete nepremičnino v zemljiško knjigo. Tako tudi izločite posamezne dele premoženja ali pa dejavnosti za katere ni zaželjeno, da bi bila vključena v prodajo. Druga priprava pa so priprava dokumentacije, to so razni dokumenti o pravnih sporih, pogodbene zaposlitve ter razne podobne zadeve.

2. korak – S pomočjo pravnega svetovalca prodam podjetje

Priskrbite si pravnega svetovalca, ki vas bo usmerjal, kakšne pogodbe podpisati, ter kakšne ne. Tako se lahko izognete nevšečnostim, ki bi se zavlekle za več let.

3. korak – prodam podjetje in poslovne skrivnosti.

Ko prodajate podjetje, ne govorite kaj vse delate v podjetju ter kako brez, da bi podpisali kakšno pogodbo o varovanju tajnih podatkov. Tako se izognete, da bi brez posledic nekdo vaše informacije uporabil v svojo korist ali vaško škodo.

4. korak – prodam podjetje in ne odgovarjam za odškodnino/odstopanja.

Ko pišete pogodbo za prodajo podjetja, bodite pozorni. V pogodbi se zaščitite pred odškodnino ter raznim odstopanjem, ki jih lahko kupec opazi po tem, ko prevzame podjetje.

5. korak – preden prodam podjetje se opravi pregled podjetja.

Kadar je podjetje malo, je zelo verjetno, da je lastnik podjetja tudi direktor sam. Paziti morate na razne pogodbe, ki so pisane na vas, kaj se bo zgodilo s temi pogodbami, ko boste prodali podjetje?

To bi bilo na kratko vse, na kaj morate paziti, upamo, da smo vam s tem pomagali v primeru, če se vam je pojavilo vprašanje, kako prodam podjetje.