Skoraj vsak od nas, kKuhinjski nozi je že dovolj sposoben oziroma dovolj star, si je kdaj kaj skuhal. Za kuho pa seveda potrebujemo različne pripomočke kot so posode, štedilnik, pribor in seveda kuhinjski nož. Kuhinjski nož je nož, ki ga uporabljamo v kuhinji pri pripravi različnih jedi. Z njim lahko režemo, sesekljamo drobimo in še in še. Kuhinjski nož je isti kot drugi noži, vendar pa je razlika v jeklu in načinu brušenja. Kuhinjski nož mora biti narejen zelo kakovostno in seveda iz nerjavečega jekla, saj je nož v kuhinji veliko v stiku z vodo.

Si predstavljate kakšen nož bi bil, če ne bi bili narejeni iz nerjavečega jekla? Bil bi zelo umazan in z njim si ne bi mogli veliko pomagati, saj bi pokvarili vsako jed, ki bi se je s tem nožem dotikali. Pomembno je tudi, kako je nož že tovarniško nabrušen, saj mora kakovosten nož zdržati oster kar nekaj časa, nato pa ga lahko sami nabrusimo, ko je seveda to potrebno. Pri teh nožih pa je tudi absolutno zelo pomemben ročaj, saj je zelo pomembno kako nož držimo. Če ga držimo pravilno, bomo veliko lažje in boljše rezali, kot pa če ga držimo narobe. Ročaj mora seveda biti tudi oblikovan tako da ko ga primemo v dlan in se nam lepo prilega po potezah kakršne imamo na dlani. S tem bomo imeli tudi veliko boljši oprijem, in s tem bomo zmanjšali možnost, da se pri kuhi z nožem porežemo.

Kuhinjski nož pa je lahko tudi različnih oblik. Ločimo kuhinjske nože za rezanje kruha, mesa, rib, zelenjave ter ostalih jedi. Funkcija pa je identična, saj je namen nožev da določeno surovino oz. jed lahko obdelajo.