Otroška zibelkaKo pomislimo na zibelko, imamo verjetno vsi v mislih tisto sliko iz preteklosti … leseno ogrodje, obdano v belo prevleko in posteljnino, noter pa mala speča štručka. Veliko staršev ali starih staršev še hrani zibelke svojih otrok in jih lahko bodoči starši sedaj samo uredijo, prebarvajo in imajo bogato dediščino, v kateri so ležali že sami ali še kakšna generacija več. Do danes se ni veliko spremenilo, vsekakor pa se je izboljšalo, dodalo.

Zibelka je primerna za novorojenčke in dojenčke nekje do 5. meseca, odvisno od velikosti in tudi dinamike otroka.

Zibelke so še vedno v večini iz lesa, sestavljene iz ležalnega dela, ki je v obliki pravokotnika, in spodnjega dela. Spodnji del je lahko na kolescih, da lahko zibelko prestavljamo in prevažamo po stanovanju, saj v večini starši prakticirajo tako, da čez dan dojenčki spijo v dnevnih prostorih, ponoči pa pri starših v spalnici ali pač v svoji sobici. Te zibelke imajo tudi zatič, da lahko starši izbirajo med dvema funkcijama; zibanje ali nezibanje gornjega dela, odvisno od tega, kako nastavimo blokado. Kolesca so lahko na dveh nogah ali na štirih, odvisno od modela zibelke, za katero se starši odločijo. Nekatere zibelke pa spodaj nimajo kolesc, ampak dva ukrivljena loka, ki poskrbita za to, da se zibelka ziba.

Nekaterim staršem je bolj všeč izgled koška, zato se odločijo raje za to verzijo, vseeno pa lahko uživajo v enakih možnostih kot pri zibelki.

Zibelka potrebuje tudi jogi oz. ležišče, ki ga lahko dokupimo ali z nekaj domišljije naredimo sami. Zelo zaželen je kot estetski dodatek baldahin, ki poskrbi, da dojenčka zakrijemo, ko spi. Veliko staršev se odloči tudi, da v kompletu dokupijo posteljnino, obrobo za zibelko, da se dojenčki ne zagozdijo z rokami ali nogami, in seveda odejico, ponekod tudi majhen vzglavnik. Na zibelko lahko pritrdimo tudi vrtiljak, da lahko otrok opazuje vrtenje igračk nad seboj in se malo zamoti. Modernim zibelkam lahko nastavimo ležišče po višini, imajo pa spodaj tudi odlagalno površino za najnujnejše pripomočke.

Nekateri starši se za zibelko odločijo, drugi ne, saj se jim zdi nakup zibelke in kasneje še otroške posteljice nesmiseln. Vsekakor pa diši po nostalgiji, čeprav je zibelka seveda predvsem funkcionalen kos pohištva.