Na dobre rezultate ne vpliva samo odlična fizična in psihična pripravljenost posameznika, temveč tudi ustrezna prehrana. Tisti, ki vam je šport način življenja, se verjetno dobro zavedate, da je pravilen vnos proteinov (beljakovin), ogljikovih hidratov in maščob, ključen za normalno delovanje telesa ob treningih ali tekmah. Vseeno pa včasih treningi ali določene vaje od nas zahtevajo vnos prehranskih dopolnil, ki lahko pripomorejo k boljšim rezultatom in pospešujejo okrevanje ali regeneracijo.

Športna prehrana

Športna prehrana v obliki dopolnil je koristna takrat, ko intenzivnost treningov naraste do te mere, da določenih hranil ne moremo vnesti v telo zgolj s hrano. Priporočljivo je tudi uživanje različnih dodatkov takoj po treningu, saj tej pozitivno vplivajo na popolno regeneracijo telesa. Kot smo že omenili na začetku, mora biti prehrana športnikov v pravem ravnovesju, ob tem pa je pomembno poudariti, da je priporočljivo zaužiti več manjših obrokov na dan (5 – 6) in nikakor ne dva večja, ali še huje, enega zelo obilnega. Gotovo pa velja, da z vnosom različnih prehranskih dopolnil ne smete pretiravati, saj lahko v najhujših primerih povzročijo kronično odpoved jeter in ledvic. Ko pa niste prepričani, katera dopolnila so za vas najbolj uporabna, se posvetujte z vašim trenerjem, fitnes inštruktorjem ali katerim drugim strokovnjakom!

Športna prehrana naj služi vam in ne obratno! Pred nakupom preverite, da v športnih dopolnilih ni zdravju škodljivih snovi, denimo v obliki poživil ali celo prepovedanih substanc v obliki različnih stimulansov, steroidov ali škodljivih hormonov. Čeprav imajo nekateri od teh dodatkov takojšen in viden učinek, vam bo njihovo uživanje pustilo dolgoročne posledice in vprašajte se, ali je tega vredno? Vsekakor se najprej podučite o pravilni in zdravi prehrani, ki si jo lahko pripravite v domači kuhinji, potem pa si zapomnite, da se tudi počasi daleč pride in da je za dobre rezultate potrebno trdo delo.