Naše telo in organi v njem opravljajo nepredstavljivo veliko funkcij ter tako omogočajo nam normalno delovanje in preživetje, zato moramo tudi mi poskrbeti za svoje telo in organe. Če bomo pravilno skrbeli za svoje telo se bomo sami bolje počutili in si omogočili dolgo in zdravo življenje. Zelo pomembne stvari, ki jih telo potrebuje za uspešno delovanje je zdrava prehrana, dovolj popite vode na dan in dovolj telesne aktivnosti. Poleg tega pa je seveda najpomembnejše spanje. Čas, ko spimo je namenjen da se naše telo umiri in odpočije in da se tako pripravi za bo normalno delovalo naslednji dan.

Kaj sploh je spanje? Spanje je obdobje v dnevu, ki ga v bistvu preživimo nezavestni, kar pomeni, da se ne zavedamo svoje okolice. Spanje uravnava naša notranja ura. Spanje je tako zelo pomembno za nas, saj ima pozitivne učinke na naše telo in počutje. Spanje je pravzaprav tako pomembno, saj se med tem časom telo in organi spočijejo, odstranijo se odpadne in strupene snovi, ki so se nakopičile skozi dan in obnavlja se tkivo. Povprečen človek na bi potreboval sedem ur in pol spanja na dan, vendar se to število spreminja glede na posameznika pa tudi glede na starost. S starostjo se potreba po spanju zmanjšuje. Kot primer so dojenčki, ki za spanje porabijo skoraj cel dan, otroci okoli deset ur dnevno, najstniki pa ponavadi dolgo spijo in se težje prebudijo, vendar pa se ta potreba po spanju z leti zmanjšuje.

spanje

Težave s spanjem delimo v tri skupine. To so: težko uspavanje, slaba kakovost spanja in prezgodnje zbujanje. Težave s spanjem niso zdravstvene težave, a vendar so zelo neprijetne. Največkrat nastanejo zaradi skrbi, ki jih imamo vsakodnevno. Za več informacij o težavah s spanjem obiščite spletno stran www.avogel.si